Norge nekter å ta imot middelhavsmigranter – 04/11/2022 kl. 15:08

Av Angelo Amante og Alves Armellini

ROMA, 4. november (Reuters) – Norge mener det ikke er ansvarlig for migranter på norskflaggede NGO-båter etter at Italia oppfordret Oslo og Berlin til å ta ansvar for nesten 1000 migranter som strandet i Middelhavet.

Tre veldedighetsskip, inkludert to norskflaggede Ocean Vikings og Geo Parents, har vært utenfor Italia i mer enn en uke i påvente av godkjenning fra den nye høyreregjeringen. De sier at alle kravene deres så langt er avslått.

– Norge har ikke noe ansvar i henhold til menneskerettighetskonvensjoner eller sjølov for de som er tatt om bord på private norskflaggede fartøy i Middelhavet, sa ambassadør Johan Wieb til Reuters på e-post.

Svaret kommer etter at Italia sendte brev til den tyske og norske ambassaden i forrige uke der de sa at de ikke-statlige fartøyene ikke overholder europeiske sikkerhetsregler og undergraver kampen mot ulovlig immigrasjon.

– Hovedansvaret for å koordinere operasjoner for å sikre trygg havn for personer i havsnød ligger hos staten som er ansvarlig for søk- og redningsområdet der slik bistand ytes, svarte Oslo.

To norske skip fraktet mer enn 800 personer, mens det tredje, med tysk flagg, hadde 179 personer, inkludert mer enn 100 enslige mindreårige.

Torsdag sa veldedighetsorganisasjonen SOS Méditerranée, som driver et av skipene, at de har bedt om hjelp fra Hellas, Spania og Frankrike.Tyskland oppfordrer Italia til å redde migranter fra Middelhavet

Den franske innenriksministeren Gerald Dorman sa til RMC-BFMTV fredag ​​at folkeretten krever at Italia tar imot migranter, men han sa at Paris og Berlin var klare til å tilby hjelp.

READ  2021 IIHF: Norges ishockeylandslag for menn, forhåndsvisning, live stream, statistikk, liste, tabell og mer

Antallet migranter til Italia steg den siste uken, med mer enn 6200 ankommet siden 27. oktober, opp fra 1400 i samme periode i 2021, ifølge myndighetenes data.

(Rapportering av Alvis Armellini, Angelo Amande og Crispian Palmer; fransk versjon av Alizée Degorce, redigering av Kate Entringer)

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *