Norge og USA signerer en ny forsvarsavtale

Norge og USA undertegnet fredag ​​en forsvarsavtale som legger til rette for at Pentagon investerer i militær infrastruktur i det nordiske landet som deler en grense til Russland.

Washington og Oslo, som har hatt forsvarsavtaler i 70 år, ble også enige om betingelsene for at amerikanske tropper kan reise til Norge for regelmessig trening.

NATO-medlem Norge har nektet å tillate fremmede land å etablere permanente militære baser på sin jord i fredstid for å unngå å provosere Russland.

“Dette er ikke en avtale om fly eller soldater, men en avtale som letter USAs militære virksomhet i Norge,” sa norsk utenriksminister Ine Eriksen Soreide.

“Det er uaktuelt å åpne baser for utenlandske kamptropper i Norge i fredstid,” sa han til journalister.

Avtalen gir Pentagon muligheten til å investere i infrastruktur på fire steder: Rygge Air Base for jagerfly, Sola Base for påfylling under flyging, Evenes Base for maritim overvåking og Naval Logistics Base i Ramsund.

Den skisserer også vilkårene for amerikanske personellbevegelser, hvis nåværende unntak for visum vil bli utvidet til sivile, og gir amerikanske myndigheter forrang til å håndtere lovlige overtredelser blant personellene.

“Avtalen letter aktiviteten i USA. Det er ingenting i avtalen som sier at det vil være mer eller mindre (aktiviteter),” sa forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

Norge lagrer allerede tidligere plassert amerikansk militærutstyr i tunneler gravd inn i fjellene og ønsker hundrevis av amerikanske, britiske, tyske og nederlandske soldater i rotasjon gjennom året for øvelser.

Denne militære tilstedeværelsen irriterer Russland, som Norge deler en grense med i det fjerne Nord. Mens båndene mellom de to generelt er hjertelige, har de vært anstrengt siden Russlands annektering av Krim i 2014.

READ  Nasjonale og globale sammendrag | Truser

Relaterte linker

Lær mer om stormaktene fra det 21. århundre på SpaceWar.com
Lær mer om atomvåpenlære og forsvar på SpaceWar.comTakk for at du er her;

Vi trenger din hjelp. SpaceDaily-nyhetsnettverket fortsetter å vokse, men inntektene har aldri vært så vanskelig å opprettholde.

Med økningen av annonseblokkere og Facebook fortsetter våre tradisjonelle inntektsstrømmer gjennom kvalitetsnettverksannonsering å synke. Og i motsetning til mange andre nyhetssider, har vi ikke en lønnsmur, med de irriterende brukernavnene og passordene.

Nyhetsdekningen vår krever tid og krefter for å kjøre 365 dager i året.

Hvis du finner våre nyhetssider informative og nyttige, kan du vurdere å bli en vanlig bidragsyter eller for øyeblikket gi et engangsinnlegg.


SpaceDaily Bidragsyter

$ 5 fakturert en gang

kredittkort eller PayPal


Månedlig bidragsyter til SpaceDaily
$ 5 faktureres månedlig

bare PayPal
Superkrefter
Biden oppfordrer Putin til å lette spenningen i Ukraina

Washington (AFP) 14. april 2021

USAs president Joe Biden oppfordret tirsdag sin russiske kollega Vladimir Putin til å lette spenningen med nabolandet Ukraina, og slutte seg til et tilbakeslag mot en oppbygging av tropper langs grensen som har skremt NATO-allierte. Da en ny amerikansk etterretningsrapport sa at Russland ikke søkte en direkte konflikt med USA, foreslo Biden i en telefonsamtale med Putin et toppmøte mellom de to lederne på et nøytralt sted de neste månedene. Den russiske konsentrasjonen i Ukraina … les mer


Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *