Norge og USA signerer ny sikkerhetsavtale Verden

31. mai 2017 flyr en norsk flaggbåt over Agar Briggs i Oslo, Norge. – Reuters image

Abonner på vår Telegraf Kanal for de siste oppdateringene om nyheter du trenger å vite.


OSLO 16. april – Norge og USA undertegnet i dag en sikkerhetsavtale som banet vei for Pentagon å investere i militær infrastruktur i det nordiske landet, som deler en grense til Russland.

Washington og Oslo, som har 70 år lange sikkerhetsavtaler, har også blitt enige om forholdene der amerikanske tropper kan reise til Norge for regelmessig trening.

Et NATO-medlem har nektet å tillate Norge å opprette permanente militære baser på sin jord i utlandet i fredstid for å unngå å provosere Russland.

“Dette er ikke en avtale om fly eller soldater, men en avtale om å legge til rette for amerikanske militære operasjoner i Norge,” sa norsk utenriksminister Eine Eriksen Soride.

“Å åpne baser for utenlandske tropper i Norge i fredstid er tvilsom,” sa han til journalister.

Avtalen gir Pentagon muligheten til å investere i infrastruktur på fire steder: Rike Air Base for jagerfly, Sola Base for tanking av fly, Evans Base for Marine Surveillance og Naval Logistics Base i Ramchand.

Den skisserer vilkårene og betingelsene for bevegelse av amerikanske ansatte, utvider gjeldende visumfritak for offentligheten, og prioriterer amerikanske tjenestemenn til å håndtere eventuelle lovbrudd blant sine ansatte.

“Denne avtalen letter USAs handling. Det er ingenting mer eller mindre (handlinger) i avtalen,” sa forsvarsminister Frank Bucke-Jensen.

Norge har allerede amerikanske militære forsyninger lagret i gruver gravd i fjellene og ønsker hundrevis av amerikanske, britiske, tyske og nederlandske soldater velkommen til rotasjonstrening året rundt.

Denne militære tilstedeværelsen ber Russland om å dele en grense mot Norge helt nord. Selv om forholdet mellom de to generelt har vært glatt, har de stoppet opp siden Russland annekterte Krim i 2014. – AFP

READ  Chrysor lager sitt første brønntutende Norge

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *