Norge og Vietnam blir faste medlemmer av FNs sikkerhetsråd

Sikkerhetsrådets nasjonale seremoni for installasjon av flagg

Norge er valgt av generalforsamlingen for perioden 2021-2022, og 4. januar 2021 ble landet et permanent medlem av FNs sikkerhetsråd. Vietnam ble også valgt for perioden 2020-2021 i fjor. Det første året nasjonene skal sitte sammen.

Sikkerhetsrådet har 15 medlemmer. Fem faste medlemmer og 10 ikke-permanente medlemmer fra USA, Frankrike, Storbritannia, Kina og Russland med vetomakt, hvorav fem velges hvert år for en periode på to år.

Norge ble valgt sammen med Irland, India, Kenya og Mexico, og nasjonene vil sitte sammen for hele perioden. Vietnam, Estland, Niger, Tunisia, Saint Vincent og Grenadinene vil være en del av det første året.

Norge er stiftende medlem av FN. I 2001-2002 hadde Norge seter i Sikkerhetsrådet i 20 år. Landet har vært en trofast og konsekvent tilhenger av FN og det internasjonale samfunnet basert på reglene, ettersom Sikkerhetsrådet prioriterer områder der basen og Norge har spesifikk kompetanse.

Den norske ambassadøren til FN Mona Joule sa på den nasjonale seremonien for flaggheving at folkeretten og menneskerettighetene ville være grunnlaget for deres innsats. Han sa: «Fredsdiplomati, inkludering av kvinner, sikkerhet for offentligheten og klima og sikkerhet er prioriteringene som styrer oss.»

Les hele artikkelen Her

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *