Norge: Over fjorder, isbreer og fjell fullfører reinen sin sommertrekk

Reinflokker med hvite, brune eller grå frakker krysser fjorder, klatrer i fjell og svømmer mellom isbreer før de når destinasjonen helt i nord, på slutten av den store vandringen mot vinterbeite.

Over fjorten dager, omgitt av grønne åser og snødekte fjell, fulgte en AFP-fotograf Kautokeino-reinen på vei hjem fra sommerbeite i Seklvik i Dramsfylket.

For å nå kontinentet krysser storfe to isbreer og strømmer ut i havet i Europa før de ankommer ved foten av Jögelfjordbreen.

Samene følger dyrene sine på firehjuling, fot eller båt.

Ante Niillas Gaup, en 37 år gammel samisk gjeter, støttes av bjeffingen fra hundene sine og fløyter i deres retning. Dette er signalet gitt til storfe for å vise dem veien å gå.

– «Biologisk klokke» –

«Men hvis de ikke vil gå, går de ikke, de gjør litt som de vil, når de bestemmer seg» spesielt avhengig av været, spesielt lunefullt i år, sier Ante.

«Selv om deres biologiske klokke styrer dem instinktivt», mesteparten av tiden.

Bortsett fra når det oppstår hindringer, som å klatre i en veldig bratt fjellvegg eller krysse en fjord: i disse tilfellene stopper reinen og venter på signal fra gjeterne.

En same installert i en liten motorbåt midt i fjorden ringer i klokken for å vise vei til motsatt bredd.

Men før de tar av for en svømmetur, kan hjorten hvile i noen sekunder… boltre seg med ungene sine og sprer seg i de nærliggende hønefuglene.

Når de er klare, som fra ingensteds, danner først dusinvis, deretter hundrevis, en hard enkeltfil og kaster seg i vannet. På omtrent tretti minutter, midt i den frydefulle støyen fra gryntene deres, når de den andre bredden i en koordinert svømmetur.

READ  Israel-Gaza-krigen: Norge fordømmer 'uakseptabel' blokade av Gaza av den israelske hæren

Så begynner den siste delen av overgangen deres. Destinasjon: Landene sør for Kautokino, nær den finske grensen, hvor flokken tilbringer vinteren.

© 2023 AFP Web. Alle rettigheter til reproduksjon og representasjon forbeholdes. All informasjon som er gjengitt i denne delen (transkripsjoner, fotografier, logoer) er beskyttet av immaterielle rettigheter. AFP Web. Derfor kan ingen av denne informasjonen reproduseres, tilpasses, redistribueres, oversettes, kommersielt brukt eller gjenbrukes uten skriftlig tillatelse på forhånd. AFP Web.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *