Norge: Russiske «spion» hvithval bekymrer myndighetene

En hvithval med kallenavnet Hvaldimir, mistenkt for å være en russisk spion, skyllet opp utenfor kysten av Norge i «St. Petersburg» med et kamera. Det er ikke første gang den dukker opp på norskekysten.

En vennlig beluga mistenkt for å spionere. Norske myndigheter har oppfordret innbyggerne til ikke å nærme seg belugaen Hvaldimir. Dette vennlige pattedyret er ikke ukjent for nordmenn, og det har allerede kommet nær norske kyster i 2019.

Eksperter henvendte seg til ham og mistenker ham nå for å være en spion sendt av Russland på grunn av merkingene på salen hans. Det står «St. Petersburg»; den er utstyrt med fester for et undervannskamera, noe som får eksperter til å tro at Belugaen ble trent av den russiske marinen.

En undercover-agent har nylig dukket opp igjen i det tettbefolkede området i Indre Oslofjord, hvor han følger båter og vekker oppmerksomheten til de om bord, advarte Fiskeridirektoratet onsdag. Byrådirektør Frank Backe-Jensen oppfordret beboerne til å unngå kontakt med Hvaldimir av hensyn til dyrets sikkerhet, selv om han er rolig og sosial. – Vi oppfordrer spesielt folk i båt til å holde god avstand for å hindre at hvalen blir skadet eller i verste fall drept av båttrafikk, sa Bucke-Jensen.

En referanse til den russiske presidenten

Hvithvalen fikk kallenavnet Hvaldimir etter Russlands president Vladimir Putin. Til tross for tilknytningen til landet vil hun ikke bli tatt av myndighetene. – Vi har hele tiden hevdet at den aktuelle hvalen er et frittlevende dyr, og vi ser ingen grunn til å fange den og sette den bak gjerder, sa Bucke-Jensen.

READ  ATP Cup | Spania slo Norge til tross for Nadals fravær

Bevegelsene hans vil imidlertid bli overvåket av maritime myndigheter. Marinbiologer, inkludert Jørgen Rewijk, sier at hvalen var tydelig trent og hadde sin opprinnelse i Russland.

Den russiske marinen er kjent for å trene hvithval til militære operasjoner, sa Fiskeridirektoratets marinbiolog Jørgen Reevik i april 2019. Hvalfangere trent av den russiske marinen har vanligvis i oppgave å beskytte marinebaser. Og for å finne tapt utstyr, men de kan brukes til andre formål, la han til.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *