Norge tar ytterligere kontrolltiltak mot Hviterussland

– Norge sier i dag at EUs nye avdeling har sluttet seg til sanksjoner mot Hviterussland som svar på store menneskerettighetsbrudd fra landets myndigheter. Statssekretær Ene Erickson Sarad.

Situasjonen i Hviterussland fortsetter å forverres, med opposisjonsmedlemmer som blir fengslet, menneskerettighetsforkjempere blir trakassert og uavhengige medier blir tauset. I følge menneskerettighetsorganisasjoner er det mer enn 500 politiske fanger i Hviterussland. FNs høykommissær for menneskerettigheter har gjentatte ganger oppfordret hviterussiske myndigheter til å stoppe sine brudd på menneskerettighetene.

Norge blir med på fjerde runde av EUs reguleringsaksjon mot hviterussiske tjenestemenn og selskaper, samt nylig vedtatte tiltak fra EU mot viktige sektorer i den hviterussiske økonomien. Disse inkluderer restriksjoner på handel med undertrykkende stoffer, noen produkter med dobbelt bruk, petroleumsprodukter og produkter som brukes i tobakkproduksjon. Disse avdelingene gir den hviterussiske regjeringen, så president Lukashenkos antidemokratiske regime har store inntekter. Norsk regelverk om spesifikke tiltak mot Hviterussland vil bli oppdatert med de siste tilskuddene.

– Disse sektorielle sanksjonene viser at Norge og dets nærmeste europeiske partnere er fast bestemt på å reagere sterkt på store menneskerettighetsbrudd i Hviterussland. I stedet for å føre sin mislykkede politikk, burde regimet løslate alle politiske fanger og innlede dialog med demokratiske krefter, sier utenriksminister Eriksen Serid.

READ  Øya offshore walk-to-work-skip vant flytende vindjobber i Norge

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *