Norges formuesfinansieringsskattetransparens presser selskaper når det gjelder selskaper og markeder

Tirsdag 2. februar 2021 – 05.50

Oslo

Norges velstandsfond på 1,3 billioner dollar, verdens største, har for første gang tatt investeringer på grunn av selskapsskattepolitikk, sa fondets administrerende direktør og la til at flere slike grep kan forekomme i fremtiden.

En av verdens største investorer, fondet eier aksjer i omtrent 9.200 selskaper over hele verden, og eier 1,5 prosent av alle børsnoterte aksjer. Dette har satt tempoet for mange spørsmål innen miljø, sosial og eierstyring (ESG).

Nikolai Tanzen, som kjøpte midlene i september, sa at syv selskaper hadde blitt solgt det siste året på grunn av «aggressiv skatteplanlegging og søksmål der selskaper ikke ga informasjon om hvor og hvordan de betaler skatt.»

Bedrifter er små, men har nektet å oppgi navn og forretningsporteføljer, og gir dermed ikke inntrykk av at selskapenes blockchain angående deres ESG-praksis er i dette fondet.

«Du kan forvente mer aktivitet i dette området,» sa han.

I 2016 beordret norske lovgivere disse midlene til å være mer involvert i det globale arbeidet med å bekjempe skatt.

Som et resultat, i 2017, ga den ut sitt første «forventningsdokument» om finansiell åpenhet, et dokument som distribueres til alle styrene i selskaper som har investert i hva finans vil gjøre om et bestemt spørsmål, inkludert rettssaker og skattetransparens.

Tanzen sa at fondet vil revidere forventningsdokumentet og gi ut en oppdatering om våren. Han sa ikke hvilke spesifikke emner som kunne oppdateres i dokumentet.

Samlet sett sa han at selskaper burde betale skatt der verdiskaping finner sted. «Hvordan de uttrykker (viktigere) sin skattestatus og grad av gjennomsiktighet,» sa han. REUTERS

READ  Kong Harold og dronning Sonja av Norge markerer 30-årsjubileet for kroningen - Royal Central

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *