Norges prisøkning vil øke gasseksporten til Europa

Norges statseide Equinor og dets partnere er satt til å la gasseksporten fra to offshore-områder øke i løpet av de neste 12 månedene, på grunn av bekymring for mangel på gassforsyning i Europa, som har fått prisene til å skyte i været.

Equinor, Europas nest største gassleverandør etter russiske Gazprom, sa mandag at regjeringen godkjente en økning på 2 milliarder kubikkmeter (bcm) i gasseksporten fra Troll-feltene og Oseberg for året som starter 1. oktober.

Økningen representerer nesten 2 % av Norges årlige gasseksport, ifølge Reuters beregninger.

Første måneds gasspriser ved TTF-senteret i Nederland, en europeisk målestokk, mer enn tredoblet årets høyeste, ettersom fyringssesongen nærmer seg vinteren, noe som presser opp strømprisene og gassbesparelser under gjennomsnittet.

Situasjonen får Storbritannia til å tilby statsgaranterte lån til energiselskaper og store leverandører for å få statlig støtte til å dekke kostnadene ved å overta kunder fra konkursrammede virksomheter.

«Vi tror dette trekket er betimelig ettersom Europa står overfor et eksepsjonelt stramt naturgassmarked,» sa Equinor. – Vi jobber med tiltak for å øke eksporten fra våre felt på norsk sokkel.

Den økte eksporten vil deles likt mellom Troll og Osberg, noe som bringer feltvolumene til henholdsvis 37 milliarder m3 og 6 milliarder m3, sa Equinor.

Norge har eksportert rundt 106 milliarder m3 naturgass til Europa i rørledning siden 1. oktober i fjor. Eksporten for det forrige hele gassåret som ble avsluttet 30. september 2020 var 105 bcm, ifølge data fra Refinitiv Eikon.

Den norske regjeringen fastsetter produksjonskvoter for Troll og visse kritiske sektorer for å sikre at landet kan øke produksjonen av råolje og naturgass over tid.

READ  Alan Campbell: Glasgow City begynner UWCL-turné med Norge som Celtic-leder

Equinor, TotalEnergies, ConocoPhillips og det statseide energiselskapet Petoro har alle eierandeler i begge sektorer, og Shell har kun Troll. (Tilleggsreportasje av Victoria Klesti; Tekst av Terje Solsvik; Redigering av Guvladis Fuchs og Mark Potter)

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *