Norse Gold: 1500 år gamle medaljer funnet i Norge

Syv gullmedaljer ble funnet i et felt i Astfold. De antas å ha blitt begravet som en del av en offerhandling på 600-tallet.

Syv gullmedaljer kjent som prokteter er blitt oppdaget i Sørøst-Norge. Arkeologer sier at dette er en “utrolig sjelden” mengde stemmer, i motsetning til noe som ble funnet på rundt 70 år.

Foto: Margaret F. Simonson / UIO museum for kulturhistorie

En proktitt er en flat, tynn, ensidig gullmedalje som hovedsakelig ble produsert i Nord-Europa mellom 4. og 6. århundre, under ‘migrasjonstiden’ i den tyske jernalderen.

Disse tynne gullmedaljene var basert på romerske medaljer og ble brukt som smykker. Men i stedet for romerske detaljer inneholdt disse norrønt-inspirerte bilder, inkludert den norrøne guden og dyrefigurene.

Et offer til Gud – fra de rike

Arkeologer sier at myntene var en del av et overdådig offer eller offer til gudene. De dateres til 600-tallet, noen hundre år før vikingtidens begynnelse.

Bare de med høy status og rikdom var i stand til å gjøre slike rike ofre. “Dette er uten tvil knyttet til aristokratiske samfunn innen en tysk elite i Skandinavia,” sa arkeologen i et nylig blogginnlegg. Vitenskap Norge.

Gullproklamasjon i Sittwe
Foto: UiO museum for kulturhistorie

De tre arkeologene som leder prosjektet er Jessica Le McGraw, Margaret Ficensho Simonson og Magne Samdal fra Universitetet i Oslo Museum of History.

Les mer: Arkeologer finner ‘Fantastisk’ jernaldergrav i Lofoten

Betydelig tilstand

Medaljene er bemerkelsesverdige med tanke på at de har tilbrakt over tusen år i leirejord. Det er fordi gull ikke forringes. Imidlertid er de veldig skjøre. Renheten av gull er høy, noe som gjør det mykt og enkelt å bøye.

Reise og handle før vikingene

Vikingtiden er kjent som en handel og leting, men sannheten er at skandinaverne reiste mange århundrer før dette.

READ  Wis Air advarer om å saksøke etter at boikott avsluttes - E24
Beskrivelse av Tune Viking ship
Beskrivelse av Tune Viking Ship (forklaring av 7 grunner)

Det er mange arkeologiske bevis for Norge i denne perioden, som finnes på gårder, graver og fjellfort. Kopier av gjenstander og antikviteter importert fra Romerriket viser at Norge hadde kulturelle og økonomiske bånd med andre deler av Europa.

I følge forskerne er dette også tydelig i utsettelsen av gull: “Disse er uten tvil knyttet til aristokratiske samfunn innen en tysk elite i Skandinavia.”

I to typer anheng

Bracteates er klassifisert i henhold til deres skildring. Den imponerende Østfold-skatten inneholdt både C-type og T-type medaljer.

C-type fullmakter viser en stor figur med begrenset hårkjøring på ryggen av en hest, ofte ledsaget av symboler fra fugler og norrøn mytologi. Det tolkes ofte som en representasjon av den norrøne guden Odin.

Gold Procuret gjenopprettet i en persons hånd.
Foto: UiO museum for kulturhistorie

T-type proktater dukket opp i det 6. århundre, som skildrer stiliserte dyr.

Det er noen forskningsspørsmål

Mens et team av forskere og arkeologer er optimistiske med hensyn til datering, vet de ikke om skatten var begravet eller ikke. Fimbul kalles vinter.

Den sendte vulkansk aske til himmelen mellom 536 og 540. Sollys førte den til overflaten i mer enn et år og forårsaket avlingssvikt og massesult.

Les mer: Spennende oppdagelse av restene av et hedensk tempel i Norge

Gruppen sier imidlertid at rituelle gulloffer synes å ha økt på 600-tallet: “Gud trenger lykke. I dårlige år og usikre tider kan folk trenge å unngå farer og søke beskyttelse. ”

Arbeidet med hamstringsstudien fortsetter.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *