Norsk museum løser mysteriet om ‘Skriket’

Nasjonalmuseet sier at en setning skrevet i Edvard Munchs maleri fra 1893 “Skriket” ble plassert der av den norske maleren selv.

De berømte ramme Vis a figur holder hodet i hendene med munnen åpen. Kunstverket har blitt en internasjonalt anerkjent symbol for uttrykk for menneskelig frykt og bekymring.

Uttrykket skrevet på maleriet lyder: “Det kan bare være malt av en gal. “Det ble skrevet med blyant øverst til venstre på maleriet.

Maleriet blir klargjort for utstilling på det nye Nasjonalmuseet, som skal åpnes i Oslo, den norske hovedstaden, i 2022. Maleriet har vært gjenstand for mye grundig forskning.

I en nylig uttalelse sa Mai Britt Guleng, direktør for Nasjonalmuseet: “Skriften er definitivt Munchs.” Guleng la til at skrivingen ble sammenlignet med malerskrivingen i bokstaver. “Selve skriften, så vel som hendelsene som skjedde i 1895, da Munch først viste maleriet i Norge, peker alle i samme retning,” forklarte Guleng.

Skriften ble lagt til etter at Munch fullførte maleriet. Men i årevis har det vært et mysterium, sa museet i en uttalelse.

Guleng sa at skrivingen sannsynligvis ble gjort “i 1895, da Munch først stilte ut maleriet.” Utstilling betyr å gjøre noe, for eksempel et maleri eller fotografi, tilgjengelig for folk å se.

På tidspunktet for den første utstillingen fikk maleriet mange til å lure på Munchs sinnstilstand. Under en natt med diskusjoner der kunstneren var til stede, spurte en ung medisinstudent Munchs mentale helse og hevdet at hans arbeid beviste at han ikke var solid.

“Det er sannsynlig at Munch la til inskripsjon i 1895, eller kort tid etter, i svar til dommen om hans arbeid ”, sa kommunikasjonen.

READ  Vennestjernen Jennifer Aniston roser Nicola Sturgeon til en hær av fans

Munch ble såret av beskyldningene. Han skrev om dem mange ganger i sine brev. Både Munchs far og søster led av psykiske problemer.

Munch ble innlagt på et sykehus etter et nervesammenbrudd i 1908. Et nervesammenbrudd er manglende evne til å leve normalt i det daglige på grunn av ekstremt sterke følelser av bekymring eller spenning.

Nasjonalgalleriet ble midlertidig stengt i 2019 for å sikre en sikker flytting til det nye nasjonalmuseet. Museet vil vise 400.000 gjenstander, fra eldgamle tider til i dag. Det vil inneholde malerier, statuer, tegninger og mange andre kunstgjenstander.

Jeg er John Russell.

John Russell tilpasset denne historien fra en Associated Press-rapport. Mario Ritter, Jr. var redaktør.

_____________________________________________________________

Ord i denne historien

figur – n. en person eller et dyr som bare kan sees på som en form eller omriss

gal – n. en mann som har en alvorlig psykisk sykdom: en gal mann

inskripsjon – n. ord skrevet eller kuttet i en overflate

svar – n. noe sagt eller skrevet som svar på noens kommentarer, meninger eller uttalelser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *