Norsk oljefond kjøper 50% av aksjene i Nederland

Norges Bank Investment Management (NBIM), et selskap som forvalter det norske statlige formuefondet på 1,3 billioner dollar – kjent som oljefondet – har avtalt å kjøpe 50% i Borssele 1 & 2 havvindmøllepark i Nederland fra Danmark oOffshore vindkraftutvikler Ørsted i hva som er fondets første unoterte investering i fornybar energiinfrastruktur.

752 MW havvindmøllepark ble satt i drift i fjerde kvartal 2020 og produserer strøm tilsvarende en million husholdninger årlig for energi i Nederland.

Den danmarksbaserte Orsted sa at avtalen var verdt omtrent 1375 milliarder euro (omtrent 1,63 milliarder dollar) som ville bli betalt når avtalen avsluttes. Lukking forventes sommeren 2021.

Som en del av avtalen vil Ørsted fortsette å tilby langsiktige drift- og vedlikeholdstjenester fra sin O & M-base i havnen i Vlissingen i Nederland. Ørsted vil også tilby NBIM balanseringstjenester og en langsiktig markedsvei for fornybar elektrisitet produsert av Borssele 1 & 2.

I følge Orsted er Borselle 1 & 2, som ligger 23 kilometer utenfor kysten av den nederlandske Zeeland-regionen på vanndyp på 14 til 36 meter, den største havvindmølleparken i Nederland – og den nest største havvindmølleparken. I verden – med en installert kapasitet på 752 MW.Orsted sa at dagens avtale representerer Nasjonalbankens første investering i unotert infrastruktur for fornybar energi. Norsk velstandsfond ble opprettet for mange år siden for å investere inntekter fra oljeproduksjon i landet. I dag har fondet en liten eierandel i mer enn 9000 selskaper over hele verden, inkludert selskaper som Apple, Nestlé, Microsoft og Samsung. I gjennomsnitt eier fondet 1,4 prosent av alle børsnoterte selskaper i verden.

Kommenterer Purcell 1 og 2-avtalen, Martin NewbertVi er glade for å ønske NBIM velkommen som partner i Borssele 1 & 2, et landemerkeprosjekt for overgangen til Nederland. Til fornybar energi, og vi er glade for å støtte NBIM i strategien om å investere i infrastrukturmidler for fornybar energi. “

READ  STILLING AV HAPPINESS, det norske periodedramaet, ankommer SBS On Demand

Mai Holstad“Vi er veldig glade for å samarbeide i Borssele 1 & 2 med Ørsted, markedsleder innen havvind. Vi er glade for at vi har gjort vår første unoterte investering i fornybar energiinfrastruktur, og vi ser frem til å samarbeide med Ørsted om å tilby grønn energi for nederlandske familier. “

“Unotert fornybar energiinfrastruktur er en ny aktivaklasse for fondet, som vi investerer i for å forbedre den generelle diversifiseringen av fondet. Vi ser frem til å fortsette å implementere vår investeringsstrategi for unotert fornybar energiinfrastruktur,” sier han. Nikolai Tanjin, Administrerende direktør i Norges Bank Investment Management.

Stephen EngelsBorssele 1 & 2, daglig leder i Ørsted Benelux, sier: “Jeg ser frem til å samarbeide med NBIM om å gi grønn energi til den nederlandske energimiksen. Og Zeeland-regionen for å bidra til energiomstillingen i mange år fremover. I mellomtiden har vinden gården skaper fordeler for den lokale økonomien ved å støtte sysselsetting og kompetanseheving. “

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *