Norsk velstandsfond gir neppe den samme høye avkastningen: CEO

OSLO: Norges statlige velstandsfond på 1,3 billioner dollar vil sannsynligvis ikke gi samme høye avkastning de neste tiårene som de siste 25 årene, sa administrerende direktør Nikolai Tangen.

Mandag markerte det 25-årsjubileet for den norske regjeringens første innsprøytning av kontanter til sentralbanken for å bidra til å skape det som siden har blitt det største fondet i sitt slag i verden.

Fondet ble opprettet for å samle inn statlige inntekter fra olje- og gassproduksjon i Norge og hindre økonomien i å bli overopphetet, og deretter ble fondet forvandlet til et statlig formuefond i 1998.

Siden har den oppnådd en nettoavkastning på 4,42%, over det langsiktige målet på 4%, hovedsakelig på grunn av den sterke avkastningen det siste tiåret.

Dette vil neppe fortsette, sa Tangin til Reuters.

«Vi har nå rekordlave renter og rekordmarkeder. Med rekordlave renter vil de sannsynligvis ikke bli lavere,» sa Tangin og la til at forholdet mellom risiko og avkastning nå er annerledes, både for obligasjoner og avkastning. Butikker.

«Så det er veldig usannsynlig at noen form for gjentakelse de siste 25 årene noen gang vil skje,» la han til.

Da det først ble et suverent formuefond, investerte det bare i statsobligasjoner, med bedriftsobligasjoner, aksjer og eiendom lagt til senere. I fjor fikk fondet anskaffe direkte andeler i fornybare energiprosjekter.

READ  De 22 nye funksjonene å feire i 2022

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *