Norsk velstandsfond søker etter bedriftsforbindelser med uigurer | Business and Economics News

Verdens største suverene formuefond fortalte Reuters at det ville undersøke om selskapene det investerte i kan ansette etniske uiguriske arbeidere knyttet til det kinesiske interneringsleirsystemet i Xinjiang.

Lederen for fondets etiske vakthund fortalte nyhetsbyrået Reuters at Norges velstandsfond på 1,3 billioner dollar ville undersøke om selskapene det investerer i kan ansette etniske uigurere og andre muslimer knyttet til det kinesiske interneringsleirsystemet i landets Xinjiang-region.

Verdens største statlige velstandsfond, som har massiv markedskraft når det eier 1,5 prosent av verdens børsnoterte aksjer på tvers av 9100 selskaper, opererer i henhold til etiske retningslinjer satt av parlamentet.

Johan H. Andersen, leder av fondets etiske styre, sa at fondet hadde begynt å identifisere selskaper han sa ansetter arbeidstakere som har blitt holdt i konsentrasjonsleirer i Xinjiang.

“Vi er bekymret for at noen av fondsselskapene våre kan ha nytte av dette arbeidet. “Dette kan være en utbredt praksis,” sa han i et intervju før rådets årsrapport ble publisert onsdag.

Han la til: “Hvis vi kommer med en anbefaling, vil det være i første halvdel av dette året.” Anbefalinger sendes til sentralbankens styre, som til slutt tar avgjørelsene.

Sentralbanken følger vanligvis styrets anbefalinger om å føre tilsyn med selskaper, men noen ganger, i stedet for umiddelbart å ekskludere dem, plasserer de dem på overvåkningslisten for å gi dem en bestemt tidsperiode for å komme med en plan for å endre deres atferd, eller møte ekskludering.

Banken kan også be fondforvaltningen om å ta direkte kontakt med selskapet om rentespørsmålet, og kan også bestemme seg for å trekke investeringen fra selskapet hvis den mener at fondets eierandel utgjør for mye moralsk fare.

READ  Nederland slutter seg til Tyskland og Norge i Qatars protest mot menneskerettighetene i forkant av VM-kvalifiseringen

Selskapene som diskvalifiseres, blir ikke navngitt før fondet selger aksjene for å unngå at aksjen avskrives på forhånd. Hovedmålet er å eliminere moralsk fare.

Kina benekter anklager om brudd i Xinjiang, der FN-eksperter og rettighetsgrupper sier at mer enn en million mennesker har blitt arrestert de siste årene, og sa at forbindelsene det har satt opp i regionen gir profesjonell opplæring for å utrydde islamsk ekstremisme og separatisme. .

Kina sa at alle som deltok i leirene “ble uteksaminert” og vendte hjem. Tilgang til forbindelsene er begrenset, og det er ikke mulig å uavhengig verifisere at alle leirer er stengt.

Etiske retningslinjer

Parlamentet forbyr fondet fra å investere i selskaper som produserer atomvåpen, landminer eller tobakk, eller bryter menneskerettighetene, blant andre kriterier.

Flere tekstilbedrifter ble ekskludert fra fondet, den siste var det indiske selskapet Page Industries, som produserer badetøy for Speedo-merket. Siden nekter forseelser.

Anderson sa at fondets etiske styre nå retter oppmerksomheten mot selskaper som lager sko, en “naturlig forlengelse” av sitt arbeid i tekstilindustrien, gitt at produksjonsprosessene er like.

“Vi er fortsatt på et tidlig stadium,” sa han.

Han sa at tvangsarbeid, eller moderne slaveri, også var et voksende spørsmål som ville dominere rådets arbeid i de kommende årene. I år vil rådet gi en rapport fra en frivillig organisasjon for å fastslå omfanget av tvangsarbeid over hele verden.

Fondet har allerede ekskludert selskaper, inkludert sikkerhetsfirmaet G4S, på dette grunnlaget. G4S sa den gangen at det hadde engasjert seg med rådet og gjorde gode fremskritt på sysselsettings- og velferdsstandarder.

Totalt sett er rundt 70 selskaper diskvalifisert av fondet, av forskjellige årsaker, basert på anbefalinger fra Etikkstyret. Ytterligere 73 selskaper ble ekskludert direkte av sentralbanken basert på deres avhengighet av kull.

READ  Standard omfordelinger genetiske roller | Fiskeplass

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *