Norske forskere målretter mot havplast med fotomatchende applikasjon

Filbilde med tillatelse Circle Face / CC BY NC 2.0

Utstedt av

Tvillingnyheter


04-04-2021 06:35:35

[By Else Britt Ervik]

Over hele verden, til tross for den økende bevisstheten om bruk av resirkulerbar og engangsplast, havner åtte millioner tonn plast hvert år i havet. Hvordan takler vi problemet, hvor kommer plast egentlig fra?

“Tiltak for å rengjøre plast vil ikke gjøre det bra hvis du ikke håndterer plastkilder samtidig,” sier stipendiat Christina Helewick.

Helvik, en av forskerne ved NDNU i Elsend, jobber med å lage en modell som skal vise hvor plasten samler seg og bestemme hvor den kommer fra. Forskerne samarbeider med havnevesenet i Elsund-regionen, Elsund kommune og distriktet Mere og Romstall.

Bruk av plast

Målet er å skape mer målrettede aktiviteter for rengjøring og innsamling av avfall. “En av tingene vi lager er bruken av å gjenkjenne plast fra en film,” sier Helwick. “Når du rydder opp i marint avfall, tar du et bilde av plastgjenstandene du finner med mobilen din og registrerer det i appen.”

Tidligere har dekontamineringsoperasjoner blitt veid og fotografert uten å kunne registrere avfallet i detalj og effektivt.

Forskere jobber for å lage en database for applikasjoner og for å samarbeide med studenter som følger en mastergrad i simulering og visualisering ved NTNU i Ålesund.

Cirka 100 personer vil teste verktøyet når de skal delta i fremtidige opprydningsoperasjoner, og teamet vil inkludere Norsk senter for oljeutslippsproduksjon og havmiljø, Runde miljøsenter og frivillige organisasjoner.

“Teknologien vil være allment tilgjengelig fra våren 2022, og alle kan ta et bilde av plastartikler og få informasjon,” sier Ricardo da Silva Torres, professor med ansvar for teknologiverktøyet.

“Folk må registrere hvor gjenstanden ble funnet,” sier Torres.

Hensikten med søknaden er å bidra til å forutsi magneter for plastforurensning og hvor den kommer fra, og å legge til rette for bedre beslutningstaking for kommune og havnemyndighet.

En økning i en type plastavfall

Rengjøringshendelser viser at plastkilder i Elsund-regionen for det meste er produkter fra oppdrettsanlegg, industriområder eller båter.

Nylig dyrkes en bestemt type avfall. “Aktivister over hele verden har registrert en økning i avfall som kan oppdage engangsplastprodukter fra infeksjonskontroll,” sier Helwick. “Så det haster med å finne bevis på plast og ta gode avgjørelser.”

Gjennom Plastopol vil NDNU i samarbeid med havnemyndigheten i den allierte regionen, kommunen Mere og Romstall fylke og kommunen Elchand utvikle en prognosemodell basert på plast til sjøs. Prosjektet er støttet av Norges forskningsråd.

Denne artikkelen ser ut til å være en hyllest til Gemini News og kan bli funnet i sin opprinnelige form Her.

Toppbilde: Plastavfall utenfor kysten av Oregon, 2012 (Courtesy Round Face / CC BY NC 2.0)

Synspunktene som er uttrykt her, er de fra forfatteren og ikke av The Maritime Executive.

READ  Petrobras byder på Brasils Golfinho oljefeltklynge

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *