Norske og russiske krigsskip skjerper avtale om åpenhet om flyreiser

Norge har inngått en utvidet sikkerhetsavtale med Russland som vil omfatte forsterkede protokoller for å unngå høyrisikomøter mellom fly og marinefartøyer i Helsinki-Upper North-regionen. Avtalen kommer på et tidspunkt da Norge og Russland intensiverer militære operasjoner der.

Den fornyede avtalen inkluderer ny utvikling i den eksisterende maritime avtalen (INCSEA) mellom de to landene. “Sannheten er at vi ser flere militære operasjoner helt nord i Norge. Russland har økt operasjonene og det norske forsvaret har økt sin tilstedeværelse,” sa forsvarsminister Frank Bake-Jensen.

Den fornyede avtalen dekker driften av marinefartøyer og militære fly utenfor territorialvannet på 12 nautiske mil. De oppdaterte protokollene til avtalen gjelder også for “forbudte handlinger” som involverer private og kommersielle cruiseskip og sivile fly.

Avtalen mellom grensene inkluderer også ny åpenhetspraksis knyttet til kommunikasjon når det gjelder håndtering av “nær møter” risiko og andre farlige situasjoner. Disse inkluderer restriksjoner, ordre og kommunikasjonsprosedyrer for marinefartøyer og militære fly. INCSEA definerer hvilke informasjonskanaler som skal brukes i forskjellige risiko- og hendelsessituasjoner.

Norge har en 196 kilometer lang grense med Russland.

Bucke-Jensen sa at disse målte militære operasjonene i nordområdene var avgjørende for å gjennomgå INCSEA og styrke operasjonelle mekanismer for å sikre økt sikkerhet mellom de to landenes hærer. Norge og Russland signerte det første INCSEA i 1990.

“Militære teknologier går fremover og utvikler seg stadig. Den fornyede avtalen vil bidra til å redusere risikoen for farlige situasjoner, samtidig som den generelle stabiliteten i nordområdene økes.

INCSEA-avtalen er en av de viktigste formene for grenseoverskridende samarbeid mellom Norge og Russland. Militært samarbeid mellom de to naboene har endret seg vesentlig siden Russland annekterte Krim i 2014.

READ  NRK-ekspert mener lekkasjen vil svekke tilliten til landslagssjefen - NRK Sports - Sportsnyheter, resultater og kringkastingsplan

Fram til 2014 gjennomførte Norge og Russland felles marineøvelser i Barents- og norsk sjø, med nordlig marineprioritet. Etter Krim suspenderte Norge, sammen med andre NATO -medlemsland, det meste av sitt militære samarbeid med Russland.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *