Norske, sveitsiske partnere for å utforske CO2-fangst fra luften

ClimWorks tilbyr direkte karbonfangstteknologi, mens Northern Lights, som inkluderer Shell og Total, planlegger å lagre CO2 utenfor kysten av Norge i geologisk formasjon.

I følge norsk olje- og energiminister Tina Bru er prosjektet svar på en økende liste med kunder for nordlyssiden, som kan spare opptil 1,5 millioner tonn CO2 i året fra 2024.

Christoph Kebold, administrerende direktør i ClimaWorks, sa i en online presentasjon at direkte karbonfangst vil bidra til å kompensere for uunngåelige utslipp som jordbruk, som ikke kunne fanges opp med en annen metode.

Nordlys er en del av Norges ambisjon om å bygge en fullskala karbonfangst- og lagringskjede kjent som Langskip etter skipene som ble brukt av vikingene.

Regjeringen vil dekke to tredjedeler av kostnadene på 25,1 milliarder kroner (96 2,96 milliarder kroner).

Prosjektet innebærer installasjon av 400 000 tonn karbon per år på et sementanlegg som drives av Heidelberg Cement i Tyskland, i Sør-Norge, og det andre fangstanlegget i Oslo, som drives av det finske søknadsforumet.

CO2-lagringskapasiteten kan utvides til 5 millioner tonn i fremtiden, ifølge Northern Lights Venture.

Puru sa at Norge mener nordlyslagringen vil oppmuntre til flere CO2-fangstprosjekter i Europa, noe som vil bidra til å nå klimamålene.

(Rapportering av Nerijus Adomitis og Nora Tiger; redigering av Edmund Player)

READ  Sveriges Stutswick for å fjerne forskningsovnsdrivstoff fra Norge

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *