Norske universitetsforskere oppdager nye arter av parasittiske gjøkveps

I Norge har det blitt oppdaget en ny art gjøkveps som infiltrerer reir fra andre bier og veps, legger egg der, og deretter spiser larvene ungene fra vertene sine. Gjøveps, også kjent som smaragdveps, etterligner feromonene til vertene deres, legger eggene i elveblestene til andre bier, og fordi larvene deres vokser raskere og klekkes ut for vertsens egg, feirer de med dem. Gjøveps har et skinnende metallisk ytre, nesten som en juvel, det vekker oppmerksomhet, men etymologer har hatt vanskelig for å skille noen arter.

I mer enn 200 år slet eksperter med å klassifisere de forskjellige artene ettersom de ser ut som de ligner, men en ny DNA-kodingsteknikk gjør det mulig for forskere å differensiere insekter for første gang. Forskere i Norge fant to arter av gjøk og kunne ikke klassifisere om det var Chrysis brevitarsis eller en ny art. Denne nylig oppdagede arten er genetisk og fysisk lik Chrysis brevitarsis men han snakket et annet kjemisk “språk”, noe som antydet et nytt funn.

Frode Ødegaard, en entomolog ved Norges vitenskapelige universitet (NTNU), sa Daglig post Likhetene mellom de forskjellige gjøkvepsene gjør det vanskelig å skille dem fra hverandre. Han forklarte at de hadde to gjøkveps med “mikroskopiske forskjeller i utseende og svært små forskjeller i DNA, så neste trinn var å observere språket” til disse insektene for å finne ut av arten.

Veps kommuniserer gjennom ‘feromoner’ som er som kjemisk språk, og nært beslektede veps har ofte helt forskjellige feromoner, noe som forhindrer dem i å avle. Mens de infiltrerte vertens bikube, etterligner parasittiske veps feromonene til vertene deres.

Den nye arten som er funnet, sies å være svært sjelden, og bare ett eksemplar ble funnet på Lista-halvøya i Agder fylke i Sør-Norge. Den uavhengige.I løpet av det siste tiåret var DNA-strekkoder et gjennombrudd, noe som gjorde det lettere å skille forskjellige arter av veps fra hverandre ved å studere deres genetiske materiale.

Ødegaard kalte den nylig oppdagede arten som Chrysis parabrevitarsis, som betyr ‘den ved siden av brevitarsis’, som den er veldig lik Chrysis brevitarsis.

Studien, publisert i tidsskriftet Systematikk og mangfold av insekter, sier at disse artene lever i skogrydding og lever av døde trær.

Les alle de siste nyhetene og siste nytt her

READ  Edvard Munch skrev en mystisk melding i sitt ikoniske maleri 'The Scream'

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *