Nye vepsearter oppdaget i Norge

Bilde: Totalt er det mer enn 2500 arter av gullveps, hvorav 40 er registrert i Norge. Utsikt Lengre

Kreditt: Foto: Ernstein Stewerlock, Nina, CC PO3.

Kraneveps – også kjent som smaragdveps – er de vakreste insektene vi har, og det fargerike eksteriøret skinner som smykker. Imidlertid har disse skjønnhetene også skapt mye hodepine.

“Vanligvis skiller vi insekter fra hverandre ved utseendet, men det er vanskelig fordi kranvepsene er så like hverandre,” sier Frode Edegard.

Edegard er insektforsker ved University Museum of NDNU (Norsk universitet for vitenskap og teknologi) og medlem av European Study Group som nå har beskrevet det siste bidraget til artsmangfold. Nye arter er svært sjeldne, og det er bare funnet ett eksemplar på Lista-halvøya i Actor County, Norge.

I mer enn 200 år har insektforskere slitt med å sortere kranveps i de riktige “artsbokser” og bestemme hvilke arter som er forskjellige innen en art og artsspesifikke forskjeller.

I løpet av de siste 10 årene har DNA-strekkoding gjort store fremskritt, noe som gjør det mulig å skille forskjellige typer kranveps fra hverandre ved å se på forskjeller i deres genetiske materiale.

“Men det er ikke alltid så lett. I dette tilfellet var det to kraneveps med subtile forskjeller i utseende og svært små forskjeller i DNA,” sier Accord.

“Det neste trinnet er å se på språket deres for å finne ut om hver veps tilhører en annen art,” sier han.

Insekter kommuniserer med hverandre gjennom feromoner – med andre ord, de har et kjemisk språk. De nærmest beslektede artene har ofte helt forskjellige språk for å forhindre reproduksjon.

Kranvepsen er et insekt med språklige evner over gjennomsnittet. De er parasitter, noe som betyr at de oppfører seg som informasjonskapsler og legger egg i reir fra andre bier og veps. Larvene vokser raskt og klekker før vertsens egg. De spiser deretter eggene, larvene og maten som er gitt av verten i reiret.

“Når du lever som en parasitt, er det viktig å ikke bli oppdaget, så kranvepsen lærte også språket til verten,” sier Edegard.

Ved å gjennomføre en liten språkstudie som aldri eksisterte, kunne forskerne finne ut at to kranvepser, som er nesten identiske, faktisk tilhører forskjellige arter. De bruker forskjellige verter – noe som betyr at de snakker helt forskjellige språk.

“Evolusjon assosiert med induksjon av en annen art skjer veldig raskt. Derfor kan du faktisk ha to gener som er genetisk identiske, men som fortsatt tilhører forskjellige organismer,” sier Edegard.

Når et nytt løp beskrives, må det gis et navn, og Frode Edegord var heldig nok til å motta æren av å kåre det nye løpet.

“Det ble kunngjort en navnekonkurranse blant forskere i Europa som jobber med kranveps, og påfølgende prosjekter ble stemt frem. Forslaget mitt fikk faktisk flere stemmer!” Sier ekkokort.

“Som nevnt, er den nye vepsen veldig lik en annen art kalt Chrysis previdarsis, så den nye arten fikk navnet Chrysis parabrividarsis, som betyr” noen som står ved siden av Prividores “.

Edegard var også ansvarlig for å gi arten sitt noe forenklet norske navn Sporkalwebs. Han sa ikke i hemmelighet at det å nevne navnet på et nytt løp var for stort.

“På en måte stiller du deg i synet på evigheten fordi de artene alltid vil ha det navnet. Det er noe veldig grunnleggende om det.”

Den eneste kjente modellen av denne kranvepsen er fanget og montert i en insektsamling. Så det kan virke moralsk kritikkverdig og unødvendig for denne personen å sitte fast i en nål.

– Til tross for dagens avanserte metoder er det ikke mulig å bruke levende dyr til slike studier, men å samle individuelle prøver vil heldigvis ikke ha noen innvirkning på populasjonen, sier Accord.

“Insekter har enorm reproduksjonskapasitet, og størrelsen og kvaliteten på habitatet bestemmer påliteligheten til befolkningen, ikke om noen prøver blir spist av fugler eller samlet av en insektforsker.”

Han sier det er helt viktig for forskere å kartlegge og beskrive mangfoldet av innsamlede insekter og dermed ta vare på potensielle populasjoner for avkom.

###

Du kan lese mer om hvordan Frode kombinerer rollen som massemorder og forsvarsbiolog i bloggen sin: http: // www.Beetle.JEG /

Merk: Frode Edegard et al: Kutikula hydrokarbonprofilanalyse hjelper med å avklare artsidentiteten til tørrlastede kranveps (Hymanoptera: Cricididae), Inkludert type materiale, og avsløring av bevis for en hemmelig organisme Insektsystematikk og mangfold, Bind 5, utgivelse 1, januar 2021, 3, https: //gjør jeg.org /10.1093 /isd /ixab002

Ansvarsfraskrivelse: AAAS og Eurekalert! Ikke ansvarlig for nøyaktigheten av pressemeldinger publisert på Eurekalert! Ved å bidra med selskaper eller ved å bruke informasjon gjennom Euraclert-systemet.

READ  Molekylene i bikupetampongen går til neste byggetrinn

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *