Øk tilliten til koronar vaksine

I slutten av september viste en undersøkelse utført av Ipsos på vegne av DocBlade den Fire av ti personer i Norge får ikke koronavaksinen Hvis det blir neste uke.

For den gangen Gode ​​vaksinasjonsnyheter kommer i samlebåndetSamtidig som nye områder blir underlagt streng kontroll som følge av infeksjoner. Nasjonalt og internasjonalt.

Dette ser ut til å ha påvirket Norges tilnærming til koronavaksinen.

Tre av ti sier nei

Dette viser en ny undersøkelse utført av Ipsos på vegne av Duckbladet fra 16. til 18. november.

På spørsmål: «Er du klar til å få en vaksine mot koronaviruset hvis du får det neste uke?», Svarte 52 prosent av de totale 926 deltakerne «ja.» 33 prosent svarte «nei» på det samme spørsmålet, mens 15 prosent sa at de ikke var sikre.

Tre av ti sier at de ikke vil få koronavaksinen hvis den er tilgjengelig neste uke, mens fire av ti sa at det var for to måneder siden.

Løp: Espen Rostrup Naxstad, assisterende direktør i Helsedirektoratet, om det pågående vaksinasjonsløpet.
Se også

Mats Motreen hos Ipsos forklarer at «ja» -forholdet ikke har endret seg vesentlig siden forrige undersøkelse. På den annen side har frekvensen av tydelig å si «nei» sunket betydelig og usikkerhetsgraden har økt.

– En fornuftig forklaring er at de siste vaksinenyhetene svarer på spørsmålet «ikke» sjeldnere enn i september, sier Motreen til Docladet.

– Gjenspeiler usikkerhet

Norge har som mål å vaksinere to tredjedeler av voksne. Myndighetene mener en vaksine er den eneste virkelige måten å forhindre en infeksjon på. Derfor er Norge helt avhengig av sterk støtte for en Govt-19-vaksine.

READ  Europa: Norges første LNG-bunkersett for sjøprøver - BunkerSpot

– Vi legger ikke særlig vekt på slike avgjørelser nå før detaljene i vaksinasjonsplanen er klare. Vår jobb er å sørge for at alle får den informasjonen de trenger om vaksinen. I utgangspunktet vil det uansett være mangel på vaksiner, mer enn folk som ønsker å bli vaksinert, sier Preben Avitzland, FHIs overlege.

- Usikkerhet: FHI-overlege Briben Avitzland mener resultatene fra undersøkelsen først og fremst gjenspeiler usikkerhet.  Foto: Dor Eric Schrder / NDP
– Gjenspeiler usikkerhet: Preben Avitzland, FHIs overlege, mener undersøkelsens resultater først og fremst gjenspeiler usikkerhet. Foto: Dor Eric Schrder / NDP
Se også

– Hvorfor sier fortsatt tre av ti personer «nei»?

– Siden det ikke er mye kjent om vaksiner, er det forståelig at noen kanskje ikke er takknemlige for et tilbud nå. Vi får et veldig realistisk bilde når vaksinasjonsprogrammet starter.

– Vi mener at statistikk først og fremst gjenspeiler usikkerhet. Vi vil hjelpe folk med å redusere den usikkerheten, som fortsetter til Avitzland-dupliseringen.

Menn er mer positive

Studien viser også at menn er mer positive til å få koronavaksine enn kvinner. Undersøkelsen viste også dette i september.

Mens 58 prosent av mennene svarte “ja” i november, er tallet 45 prosent for kvinner.

Løsninger: John Nicholas Roanings nye Corona-sang treffer sosiale medier. Skrevet av John Nicholas Ronning og Trond Hansen. Video: Norge / Latter Stand Up
Se også

Modrin forklarer til Docladet at kjønnsdimensjonen er interessant i denne undersøkelsen. Endringen av «nei» -rollen er drevet av kvinner.

– Menn reagerer nesten identisk i september og november, og nå er de mer villige til å ta det hvis de får vaksine. Nei-forholdet for kvinner har falt fra 46 prosent til 37 prosent, mens andelen usikre kvinner har steget fra 13 prosent til 18 prosent.

“Ja” -forholdet har økt noe blant kvinner, men enda viktigere, forklarer Motreen.

– Samlet sett er risikoen for en vaksine høyere hos kvinner enn hos menn.

READ  AAL Shipping frakter fire RTG-kraner fra Kina til Norge

Søkt om nødgodkjenning

Det ble kjent i helgen at farmasøytiske selskaper Pfizer og Bioendech søker om akuttgodkjenning for å bruke vaksinen i USA, etter vedvarende nye positive resultater fra ledende vaksinekandidater.

Søknaden er for midlertidig godkjenning, noe som betyr at den kan brukes til svært sårbare pasienter Wall Street Journal.

Onsdag ga selskapet ut resultatene av egen forskning. De viste at bare 170 av 43 000 spurte mennesker var smittet med korona. Av disse fikk 162 placebo. Det var med andre ord åtte personer som ble vaksinert, og de ble smittet med korona.

Så resultatene, ifølge selskapene, er veldig høye.

Tidligere denne uken ble det kunngjort at vaksinen til det spanske selskapet Moderna Biotech har vist svært lovende tidlige resultater. I tillegg anslår det svensk-britiske selskapet AstraZeneca at også de vil gi endelige resultater før starten av dette året, og at de er klare til å skaffe hundrevis av millioner dollar når vaksinen er godkjent.

Pfizer, AstraZeneca og Moderna har alle startet prosessen med å bli anerkjent av EU.

Hvis alt går bra, vil EUs farmasøytiske selskap kunne gi foreløpig godkjenning for de to første vaksinene allerede i andre halvdel av desember.

– EMA sier det er det første trinnet i å få en vaksine på markedet, og det kan gå veldig fort med vaksiner som kommer fra Moderna og Bioentech / Pfizer. Men bare hvis alt går greit, fortalte EU-kommisjonens president Ursula van der Leyen en videokonferanse mellom EU-landene torsdag kveld om Corona-krisen.

Kunngjøringsfremdrift: Europakommisjonens president Ursula van der Leyen.  Foto: Kenzo Tripillard, Pool Photo via AP / NTB
Advarsel fremgang: Ursula van der Leyen, president for Europachomiszones. Foto: Kenzo Tripillard, Pool Photo via AP / NTB
Se også

Øk tilliten til forskning

Selv om menn er mindre skeptiske til vaksinen, viser en fersk studie av Gander på oppdrag fra Norges forskningsråd at andelen mennesker som hevder å tro at forskningen har økt siden september.

READ  Norges opposisjon får andre statsministerkandidat før valget

Ni av ti svarer at de nå tror på forskning, mens åtte av ti var da undersøkelsen sist ble utført i september.

Studien ble utført fra 4. til 9. november, og 1145 personer svarte.

– Dette er veldig gode tall. Vi ser at koronasituasjonen har styrket støtten til forskning og kunnskap, noe som er bra. Når folk tror på forskning, gir disse tiltakene også mer mening, og det kan hjelpe oss med å redusere epidemien, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) Daclat.

– Samtidig er det viktig at folk ikke blindt tror på det de leser. Det er mange krefter som prøver å skjule seg som forskning og spre løgner, så det er viktig for folk å kritisere det de leser og sjekke om det er troverdige bevis, legger Asheim til.

Det har også vært en økning i antall forskere som hevder å ha tillit til sitt arbeid med koronatilstanden. Det var 81 prosent i septemberundersøkelsen og 87 prosent i novemberundersøkelsen.

Undersøkelsen viser at denne troen er spesielt utbredt blant menn og mindre utdannede.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *