Oversvømmede veier, kansellerte tog, T-banekaos: New York lammet av styrtregn

Megabyen New York ble brakt til en plutselig stopp på fredag ​​av styrtregn i det nordøstlige USA, noe som reduserte dens evne til å tåle ekstremvær.

Med 20 centimeter regn siden midnatt fredag, har New York Weather Service allerede målt den «våteste dagen» på JFK International Airport siden 1948, kunngjorde de på X (ex-Twitter) klokken 15.00 (19:00 GMT). . «Hvis du er hjemme, hold deg hjemme, hvis du er på jobb eller skole, vær trygg for nå.

«En del av metroen er oversvømmet og det er veldig vanskelig å komme seg rundt i byen,» advarte den demokratiske ordføreren Eric Adams. Bilder av AFP-journalister, lokale medier og sosiale medier viste kjøretøy som sliter med å navigere over oversvømmede veier. Vann opp til vinduene; handelsmenn prøvde sine best å fjerne vann fra butikkene deres. Det gjør de, og T-banestasjoner er oversvømmet. Vannet har allerede steget til første etasje i en Brooklyn-bygning der Ahmed Abdu, en 50 år gammel drosjesjåfør, døde.

«Alle disse stormene skjer på samme tid hvert år. Vi må forutse dem bedre,» forklarer den egyptisk-fødte New Yorker, og beskriver tunnelen som en «katastrofe.» «Den triste virkeligheten er at klimaet vårt endrer seg raskere enn infrastrukturen vår kan svare,» sa New York Citys miljøvernkommissær Rohit Agarwala.

T-banelinjer ble stengt

T-banen, som millioner av New Yorkere trenger for sin daglige pendling, har stengt mange av Brooklyns travleste linjer siden fredag ​​morgen og begrenset trafikk gjennom det enorme og aldrende underjordiske nettverket, et av de største i verden. Mer enn 30 linjer og rundt 420 stasjoner.

READ  Gobierno 19: ¿Qué porcentaje de la población debería vacunarse para lograr la inmunidad colectiva?

Statsguvernør Cathy Hochul sa at det å få det opp igjen var «prioritet nummer én» på grunn av kritikk fra foreldre som lurte på hvordan barnet deres ville komme hjem fra skolen og hvorfor skolene ville være åpne på fredag. – Morgenens hendelser viser tydelig at New York City og staten må forbedre sin kommunikasjon med New Yorkere før ekstreme værhendelser inntreffer, før de skjer, sa Brooklyn Borough-ordfører Antonio Reynoso. På Grand Central Station i Midtown Manhattan ventet Sue Evangelista, en 63 år gammel pensjonist, i fem timer sammen med mannen sin for å returnere til Connecticut, men tre passasjerlinjer ble kansellert i midten. Dag ettermiddag er tusenvis av pendlere strandet.

«I det øyeblikket de sier at togene kommer, kommer det til å bli galskap, for snart begynner folk å gå fra jobb og det vil være flere folk,» forklarer han, mens mange passasjerer sitter på gulvet. Lokale myndigheter erklærte unntakstilstand for megabyen på 8,5 millioner mennesker, samt Long Island og Hudson Valley i øst, områder som fortsatt er berørt av flom.

Risiko for fundamentering

Situasjonen blir tatt på alvor i New York, der orkanen Ida i september 2021 forårsaket døden til 13 mennesker (og flere titalls ofre i regionen), hvorav de fleste var fanget i kjellerne til hus. De ble omgjort til leiligheter i byene. Brooklyn og Queens, en by som sliter med en alvorlig boligkrise.

«Hvis du bor i disse nabolagene, i en kjellerleilighet eller i en flomsone, sørg for at du er forberedt på å klatre til høyere etasjer for å få ly,» advarte kommissæren Zach Iskoll, byens beredskapsoffiser. En del av motorveien som spenner over East River på Manhattan, «FDR Drive», som er avgjørende for å redusere trafikkbelastningen, ble stengt for kjøretøy. LaGuardia Airport kunngjorde på sin side at all tilgang til terminal A var «for øyeblikket stengt», noe som delvis forstyrret flytrafikken, mens JFK Airport også rapporterte forstyrrelser.

READ  Cateringfagfolk og arrangementseksperter som er berørt av gjennomgripende kanselleringer: «Dette er en katastrofe»


Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *