På bilder: På tvers av fjorder, isbreer og fjell fullfører reinen sommerovergangen i Norge

Reinflokker med hvite, brune eller grå frakker krysser fjorder, klatrer i fjell og svømmer mellom isbreer før de når destinasjonen helt i nord, på slutten av den store vandringen mot vinterbeite.

Over fjorten dager, omgitt av grønne åser og snødekte fjell, fulgte en AFP-fotograf Kautokeino-reinen på vei hjem fra sommerbeite i Seklvik i Dramsfylket.

For å nå kontinentet krysser storfe to isbreer og strømmer ut i havet i Europa før de ankommer ved foten av Jögelfjordbreen.

Samene følger dyrene sine på firehjuling, fot eller båt.

Ante Niillas Gaup, en 37 år gammel samisk gjeter, støttes av bjeffingen fra hundene sine og fløyter i deres retning.

«Men hvis de ikke vil gå, vil de ikke gå, de gjør hva de vil, når de bestemmer seg.«Det er spesielt lunefullt i år, spesielt avhengig av været.

Deres biologiske klokke veileder dem instinktivt

Ante Niillas Gaup, samisk gjeter

«Deres biologiske klokke veileder dem instinktivt«, mesteparten av tiden, legger han til.

Bortsett fra når det oppstår hindringer, som å krysse en fjord: i disse tilfellene samler rein seg først i titalls, deretter hundrevis, danner en grov enkeltfil og kaster seg i vannet. På omtrent tretti minutter, midt i den frydefulle støyen fra gryntene deres, når de den andre bredden i en koordinert svømmetur.

Så begynner den siste delen av overgangen deres. Destinasjon: Landene sør for Kautokino, nær den finske grensen, hvor flokken tilbringer vinteren.

READ  Oljedirektoratet reviderer den norske ressursvurderingen av havet

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *