Pensjonsreform i Frankrike: Sammenstøt i Paris og overløp i andre store franske byer (bilder)

Hundrevis av arrestasjoner fant sted i den franske hovedstaden og andre større byer.

Flere tusen mennesker samlet seg fredag ​​kveld på Place de la Concorde, noen hundre meter fra nasjonalforsamlingen. Ifølge AFP-journalister ble et bål tent av demonstrantene, og stemningen ble anspent utover natten.

Flere hundre personer konfronterte politiet med flasker og fyrverkeri, som svarte med tåregass og forsøkte å evakuere området i regnet. Politiets hovedkvarter opplyste at 61 personer ble pågrepet ved 21.30-tiden.

Demonstranter i Lyon (sentral-øst) brast inn i et rådhus i distriktet og «prøvde å sette fyr på det», men politiet slo raskt brannen og arresterte seks personer, opplyser prefekturen.

I Lyon satte noen hundre ungdommer søppeldunker i brann, veltet scootere, knuste reklametavler, kastet fyrverkeri og merket butikkvinduer, mens de sang: «Hvem er dette? hvem sin Det er opp til oss!» Det sier AFP-journalist på stedet. Politiet tok igjen ved å avfyre ​​tåregassgranater.

36 personer er arrestert på grunn av spenninger i sentrum, opplyser provinsrådet.

I Strasbourg (Øst) samlet 1600 demonstranter seg på Place Kleber. «Vi vil også gå Amul,» sang demonstrantene. Prefekturen erklærte «avbrudd» i sentrum, men ingen arrestasjoner ble foretatt.

Tusen marsjerte i sentrum av Lille (nord), og en prosesjon på noen hundre spredte seg jevnt i Bordeaux (sørvest).

Ifølge parlamentariske kilder vil mistillitsforslagene bli behandlet i nasjonalforsamlingen fra kl. 16.00 (15.00 GMT) på mandag, med forbehold om gjennomgang rett før sesjonen.

For å velte regjeringen trenger en resolusjon om riksrett et absolutt flertall på 287 stemmer i forsamlingen. Dette krevde spesifikt at tretti høyreekstreme representanter for Les Républicains (av 61) stemte for Liot-gruppens forslag.

Den franske regjeringen har valgt å heve pensjonsalderen fra 62 til 64 på grunn av den økonomiske kollapsen i pensjonsfondene og den aldrende befolkningen.

READ  Presidentvalg 2022, meningsmålinger: Gapet mellom Emmanuel Macron og Marine Le Pen blir mindre, ifølge en av de siste kampanjeanmeldelser

Selv om pensjonssystemene ikke er fullt ut sammenlignbare, er Frankrike et av de europeiske landene med lavest lovlig pensjonsalder.

Tiltaket for å senke den lovfestede pensjonsalderen utkrystalliserer sinne. Selv om antallet mennesker som demonstrerer i gatene og streiker har stagnert eller gått ned over tid, viser meningsmålinger at franskmennene fortsatt er fiendtlige.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *