Pitans Pasooka vil fange oss alle

Med bedrifter som åpner og gjenoppretter de første tre månedene i år, har USA oppnådd en markant oppgang. Verdens største økonomi vokste 6,4 prosent i fjor i første kvartal, mye raskere enn forventet etter fjorårets kraftige fall.

Bygget som en del av denne utviklingen American Vaccine Program. Rundt 143 millioner amerikanere – 43 prosent av befolkningen – eier minst en jab, og 10 meter nivåer har blitt administrert bare den siste uken. Dette har økt tilliten, og hjelper forbrukerutgiftene til å nå en 14-måneders høyde i april.

Vi har allerede 9 1,9 billioner (4 1,4 billioner) Govt-stimuleringsstimulering – hovedparten av dem ble brukt på sjekker sendt direkte til enkeltpersoner (sist 4400 i mars) og stilisert bistand til statlige og lokale myndigheter.

Ikke desto mindre ga Biden ut en ny stimulans på $ 4 billioner, som er delt mellom trygdenes nettoutgifter og investering i infrastruktur og grønne jobber. Slike utgifter er forbløffende og anses som uansvarlig når økonomien akselererer.

FDRs “nye traktat” dekket 42 milliarder dollar i offentlige utgifter på 1930-tallet. Den ble overgått av utvinningspakken i 2008 etter Lehman-krasjet – som, justert til historiske priser, kostet 840 milliarder dollar, en tredjedel mer enn FDR-planen.

Selv om stimulansen for 2008 tilsvarte 6 prosent av det årlige BNP, utgjorde Fidens utgiftsplaner etter regjeringen, inkludert $ 2 billioner allerede frigjort, nesten 30 prosent av BNP. Ja, BNP-årstallet og Pitans Pasocca vil bli eliminert om flere år. Men dette er ikke som den perioden med fred som Amerika så.

Mange republikanere – og noen demokrater – motarbeider heftig stimulansen på dette nivået, ikke bare om økende gjeldsnivåer, men Spissen av inflasjonen. Federal Reserve demper slike risikoer – holder referanserenter uendret på 0-0,25 pc forrige uke, og peker på behovet for å støtte veksten.

READ  'Intimidasjonstaktikk': Georgia-tjenestemenn etterforsker grupper som mobiliserer svarte velgere | Georgia

Ikke desto mindre utvikler inflasjonstrykket seg tydelig allerede før USA kommer ut av lockouten. Produsentprisene i mars var 4,2 pc høyere enn samme måned i 2020, en tiårs høyde.

Selv om dette reflekterer noen av de jevne energikostnadene, slo “kjerne” -inflasjonen – eksklusiv mat- og energipriser – 3,1 prosent i forrige måned, den høyeste på et tiår. Ettersom forbruksvarer er lave og ordrebøker øker, overvinner produsentene prispresset.

Derfor steg forbruksprisindeksen med 2,6 prosent i mars fra 1,7 prosent forrige måned. Overordnet inflasjon som dette vil sannsynligvis nå 4-5 prosent de neste månedene fordi prisene på den voksende, fullt åpne økonomien er mye høyere enn det USA ofte ble låst inn i fjor sommer.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *