Raske tester ble sagt å ha blitt bekreftet av FHI – uenige

Rett etter å ha bekreftet i oktober at helseminister Bent Hai (H) hadde beskyttet Norge, fikk Docbladet tilgang til dokumenter som viser at den norske laboratorie- og utstyrstjenesteleverandøren var involvert i sykehuskjøpet. Fem millioner raske tester Fra utenlandske produsenter Abbott og Roche.

Prislapp 280 millioner kroner.

I dokumentene ber leverandøren med ansvar for kjøp på vegne av Hells Char-Aust, Saikuhsinkjap, om en redegjørelse for de signerte kontraktene og spør hvorfor den offentlige anbudsrunden ikke ble gjennomført som loven krever. Offentlige anbudsrunder skal sikre at skattepengene blir brukt på en best mulig måte, og at kjøp bidrar til et konkurransedyktig næringsliv.

Som svar bekreftet Tsikuhsinkjap at det var inngått kontrakter med produsentene, og skrev “Antigentester inkludert i disse kontraktene Sjekket av FHI og funnet å være de beste på markedet i dag Med følsomhet og unikhet.»

Også skrev at kjøpetjenesten for spesialisert helsevesen “Dette oppdraget er definert som Norge er avgjørende for å fullføre sitt epidemimisjon, Som haster. Dette er grunnen til at de gikk inn Direkte kontrakter», Viser dokumenter som DocLetet har tilgang til.

Ikke bekreftet: Sykehuskjøp fortalte den norske leverandøren av medisinsk utstyr at raske tester kjøpt av Norge ble verifisert av FHI. Samtidig bekreftet innkjøpstjenesten kjøpet av raske tester uten en offentlig anbudsrunde. Foto: Montazje / Doc Plate
Se også

FHI: Misforståelse

Den norske leverandøren kontaktet deretter National Institutes of Public Health (FHI) og ba om innsikt i verifisering av raske tester og sa at sykehuskjøpet ble gjort av dem.

Docblade har skaffet dokumentasjon for å vise at FHIs svar er kortfattet og tydelig:

“Det kan være noen misforståelser her. FHI har ikke verifisert noen antigen-raske tester, men det vil bli gjort i forbindelse med kjøp som er gjort nå.”

Mandag 2. november ble det gjennomført raske tester av Norge kjøpt for å teste et pilotprogram på Agar Testing Station i Oslo. Senior og assisterende helsedirektør Espen Nuxstad vil rapportere om resultatene av programmet og planlegger å bruke testene på en pressekonferanse torsdag klokka 13.00.

Kan gi et raskt svar: Hvor raske tester fungerer. Video: Madeleine Lereng / Emily Wrighting / Dougladet TV
Se også

“Borte for fort”

Doppled spurte Sykuhusinkjap og Hells Char-Aust om grunnlaget for å skrive at raske tester ble verifisert av FHI og at de ble “funnet å være de beste” på markedet på den tiden.

READ  Sverige er i ferd med å utdype militære bånd med norske, danske og svenske TV -nyheter

Atlee Brainstadt, konserndirektør for helse sørøst, svarer på følgende i en e-post:

“Utviklingen av nye medikamenter og forsøk i løpet av disse epidemiene er så rask at det ikke er mulig å forutsi når noen anskaffelser vil bli gjort eller ønskelig å gjøre. Vi vil ikke kunne forutsi hvilken strategi som vil være hensiktsmessig for å opprettholde best mulig kontroll av epidemien. Ingen tvil om det.

Unntakstilstanden med økende epidemisk utvikling høsten 2020 betyr at myndighetens strategi og krav til omfattende testing og tilgang til produkter som er tilgjengelige i markedet på kort varsel, ikke vil oppfylle alle fristene i kapittel 20 i General Procurement Regulations (FOA). Norge måtte gjøre det raskt for å få leveranser.

Kjøp FOA §13-3 bokstav e og kontrakt etter avtale med to leverandører.

Produktinformasjon fra leverandører ble gjennomgått. I tillegg ble det innhentet informasjon fra Helsedirektoratet. “

De svarte ikke på spørsmålet om grunnlaget for å hevde at hurtigtestene ble verifisert av FHI.

Dougladt har spurt Sykuhusinkjap og Hells Char om de anser det som hensiktsmessig at norske leverandører inngår direkte avtaler med utenlandske selskaper om samme emne, men har ikke lyktes i å få svar på dette spørsmålet.

Advarsel: Assisterende helsedirektør Espen Naxstad advarer om at koronarundersøkelse ikke skal gjøres før jul uten symptomer. Video: Duplisert TV
Se også

Ble myrdet

Dougbladet skrev tidligere at raske tester kjøpt av Norge ble myrdet i en fransk studie. Studien ble publisert av Statens Serum Institute i Danmark 2. november og sier at raske tester er 50 til 60 prosent mindre nøyaktige enn produsenter hevder. Produsentene hevder at nøyaktigheten er mellom 85 og 95 prosent.

Verdens helseorganisasjon (WHO) må demonstrere at antigen hurtig testing er minimumskravet D Signifikant høyere tilfeller enn de udiagnostiserte (sensitivitet (nøyaktighet) PC 80 prosent sammenlignet med PCR) og høyere spesifikasjon (≥97-100 prosent), Skriver FHI Retningslinjer.

READ  Sagosan ødelagt i historisk Champions League-seier:

EN Post Sendt til de norske kommunene torsdag morgen, rett før pressekonferansen der hurtigtestene ble kunngjort klokka 13, avslørte Helsedirektoratet at hurtigtestene hadde en nøyaktighet på 74,4 prosent. Dette betyr at 1 av 4 personer i Oslo pilotprogram hadde et negativt testresultat, til tross for at de hadde en koronainfeksjon.

Derfor oppfyller ikke rasktester WHOs minstekrav til slike tester. Likevel sier brevet at mer enn en million av dem nå sendes til landets kommuner, fordelt på befolkningen i kommunene.

Test Antigen hurtigprøving kan brukes når raske testresultater er nødvendige. Dette er spesielt viktig i tilfelle smitteklarering i forbindelse med utbrudd. I noen tilfeller anbefales PCR-testing i tillegg til hurtig testing. “, Skriver i et brev til Helsedirektoratet.

Testing: Helsebyråd Robert Stein (t.v.) i Oslo (t.v.) og assisterende helsedirektør Espen Rostrup Naxstad var til stede da hurtigtesten for koronaviruset startet på Agar testsenter i november.  Foto: Hagon Mosvold Larsen / NDP
Test: Oslo (t.v.) helsebyråd Robert Stein og assisterende helsedirektør Espen Rostrup Naxstad var til stede da hurtigprøvingen av koronaviruset startet på Agar-teststasjonen i november. Foto: Hagon Mosvold Larsen / NDP
Se også

Beskytter mot prøvelser

Hei tidligere støttede eksperimenter, og tester blir nå brukt i Norge, i norsk sammenheng, hvor du kan se hvordan testene fungerer.

– Resultatene er for tiden veldig lovende, sa Hai på en regjeringens pressekonferanse om Corona-situasjonen 13. november.

– Det vi ser i noen internasjonale studier er at de er basert på menneskene som tar testene. Resultatet vil være lik studien fra Frankrike. Men hvis du legger det i et system med helsepersonell og retningslinjer når du bruker det, kan vi oppnå andre resultater. Vi prøver det i Norge, sa Hei.

Doclaid søkte en mening fra FHI om saken, men fikk ikke svar torsdag ettermiddag.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *