Redningsmenn i Norge mister håpet om å finne rasoverlevende

Norske myndigheter sa tirsdag at de hadde gitt opp håpet om å finne overlevende fra raset som slukte hjem i et boligområde for snart en uke siden, og drepte syv mennesker.

Tre personer er fortsatt savnet fra katastrofen den 30. desember som ødela minst ni bygninger med mer enn 30 leiligheter i landsbyen Ask, som ligger 25 kilometer nordøst for Oslo. Raset var blant de verste i Norges moderne historie.

«Det er med stor sorg jeg må si at vi ikke lenger har noe håp om å finne mennesker i live etter raset,» sa lokal politimester Ida Milbo Oestezi.

«Vi gjorde alt vi kunne. Men denne naturkatastrofen hadde store krefter. De som døde døde relativt raskt,» la hun tydelig til.

Oystiz sa at søkemannskaper vil fortsette å «jobbe for å finne alle de savnede».

Politimesteren snakket timer etter at en liten hund ble funnet i live under mursteinene, og vekket håp for redningsmenn. Politiets talsmann Ivar Mirbo sa at hunden ble funnet mandag kveld «i god stand» i et område der redningsmenn jobbet.

Politiet sa at et annet, mindre ras rett før middagstid tirsdag tvang søkeforholdene til å forlate stedet, og ingen ble skadet. Redningsmenn, Kenneth Wangen, sa at raset ikke var «dramatisk», og at søkeordene fikk advarsel fra droner og annet beredskapspersonell.

Myndighetene sa at geologer vil vurdere nettstedet før søket fortsetter.

Siden det opprinnelige raset har hundesøkteams søkt etter rusk i temperaturer under null, mens helikoptre og droner utstyrt med kameraer for å oppdage varme har fløyet over de knuste åsene i landsbyen 5.000.

Minst 1000 mennesker ble evakuert. Noen av bygningene henger nå på kanten av en dyp kløft, som ble 700 meter lang og 300 meter bred.

READ  "Belgian Airlines bryter fullstendig passasjerenes rettigheter"

Den eksakte årsaken til et skred er foreløpig ikke kjent, men området har mye raskt gjørme, som raskt kan endre seg fra fast tilstand til flytende tilstand ved turbulens. Eksperter sa at det raske gjørmen, kombinert med de kraftige regnskyllene og det fuktige vinterværet, kan ha bidratt til raset.

I 2005 advarte norske myndigheter folk mot å bygge boligbygg i ASK-området og sa at det var et «høyrisikoområde» for ras, men boliger ble bygget der senere på tiåret.

Et ras i Midt-Norge i 1893 drepte 116 mennesker. Det var angivelig nesten 40 ganger større enn Ask, da mellom 1,4 millioner og 2 millioner kubikkmeter jord kollapset.

Den norske statsministeren Erna Solberg sa at hun hadde mottatt nyheter om å forlate søket etter overlevende «med stor sorg» og at tankene hennes var hos venner og familier til ofrene.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *