Regulere gassprisene? Norge er skeptisk

Norges statsminister Jonas Kar Storr kommenterte mandag 12. september 2022 hvordan EU vurderer å komme seg ut av energikrisen. Norge ble EUs ledende leverandør av fossil gass «tvil» Av hensyn til priskontroll.

EU vurderer ulike alternativer for å senke energiprisene, inkludert et tak for gasspriser

På et møte i Brussel 9. september 2022 ble energiministrene i EUs medlemsland enige om bare én ting: behovet for å iverksette hastetiltak for å kontrollere økningen i energiprisene som fører til inflasjon, resesjon i mange økonomier . Det truer med å kaste operasjoner og land ut i resesjon.

Utover den mulige reformen av energimarkedene (og elektrisitet spesielt), vurderer tjuesju taket Gasspris. EU-kommisjonen har foreslått å begrense prisene på russisk gass, noe som vil ha enorme fordeler om ikke risiko Et rent og enkelt kutt i leveranser fra GazpromVladimir Putin gjorde det klart.

Noen stater ønsker å gå lenger ved å sette et tak på prisen på EU-importert gass, inkludert LNG. Italia støtter spesielt denne løsningen, som ser ut til å være mulig kun med sterk støtte fra Unionens hovedleverandører, som lett kan bli fristet til å selge sin gass andre steder – spesielt store LNG-produsenter som Qatar og United. Stater hvor kjøpere er lett å finne, spesielt i Asia.

Det er utvilsomt mulig å forhandle et tak med landene som forsyner EU med gassrørledninger (Algeria, Aserbajdsjan, Norge), men det kan være nødvendig å gjøre viktige økonomiske eller geopolitiske innrømmelser med disse landene.

Norge vises «tvil» For ideen om å begrense prisene på fossil gass

Uansett virker ikke ideen overbevisende NorgeDen overgikk nylig Russland som den ledende leverandøren av fossil gass til EU, spesielt takket være en økning på 8 % i forsyningen.

READ  Ny epidemisk rekord i Danmark - Delvis avslutning av København og mange byer - VG

Ettersom landet har blitt mye rikere etter prisøkningen, ser det ut til at det er mulig å gi insentiver til sine europeiske partnere. Norges statsminister Jonas Gahr Støre diskuterte disse temaene med EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen. Han meldte senere i en pressemelding at Norge «tvil» Denne ideen om å begrense gassprisene.

«Vi er enige om å ha en enda tettere dialog med EU i fremtiden angående de ulike forslagene som ligger på bordet. Vi går til diskusjonene med et åpent sinn, men vi er skeptiske til en maksimalpris på gass. En maksimalpris vil ikke endre det fundamentale problemet, som er at Europa har for lite gass. sier Jonas Karstor.

Dette er utvilsomt begynnelsen på lange forhandlinger med en strategisk partner, som er en del av NATO, men ikke av EU, men som er fullstendig sammenkoblet med det europeiske energi- og elektrisitetsmarkedet, og selv om han er i en styrkeposisjon, ikke er interessert. Sint på EU.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *