Rekonstruksjon av ansiktet til en nedbrytende mann med hodeskalle som døde for 8300 år siden i Norge er avslørt.

© Oscar Nilsson

Ved å bruke sofistikert 3D-modelleringsprogramvare og bildeteknikker, var forskere nylig i stand til å digitalt rekonstruere ansiktet til en ung, hodeskalle-nedbrytende ung mann som døde for 8300 år siden i en hule bare i Norge.

Hva vet vi om Vistegutten?

I 1907 ble en steinalderungdom med kallenavnet Visteguten, eller «gutten fra Viste», oppdaget i en mesolitisk hule i Randaberg på Norges vestkyst. På den tiden oppdaget arkeologer et stort intakt skjelett, som senere ble studert i detalj. Nylig har et team av norske forskere gjenskapt Vistegutens utseende ved hjelp av 3D-modellering og utskriftsteknikker.

Ifølge forskere levde Visteguten for rundt 8300 år siden, da Norge fortsatt var dekket av isbreer. Siden det ikke er andre menneskelige levninger i hulen der han ble funnet, regnes han som den «ensomme gutten». Wisdeguten ville ha vært en liten ungdom for sin alder, på rundt 1,25m. Hodet hans hadde en uvanlig form, muligens på grunn av en tilstand som kalles skafokefali. Hodeskallen hans smeltet sammen for tidlig, noe som førte til at hodet vokste bakover i stedet for sidelengs, noe som resulterte i at han så ut som en topp.

Viste Boys skjelett indikerer at han var ved god helse. Grotten der han ble funnet har bevart spor som beviser at det ikke var mangel på mat i løpet av livet hans. Det var pyntegjenstander som kjøkkenrester, dekorerte beinanheng og fiskeredskaper. Visteguton kan ha dødd alene, da levningene hans ble funnet lent mot veggen i hulen hans.

Illustrasjonsbilde ― a40757 / Shutterstock.com

Rekonstituering av vistecuton

Visteguttens helkroppsrekonstruksjon er utstilt på Hå Gamle Prestegard Museum i Sør-Norge. Prosjektet tok flere måneder å fullføre. Oscar NilssonEn rettsmedisiner fra Sverige så for seg guttens utseende. «Jeg jobbet hardt for å få håret og klærne hennes til å se ut som de blåste i vinden»sa Nilsson, for Visteguten bodde på den vindfulle norskekysten.

READ  Tour de Norvège - Il y aura 20 formasjoner au départ, dont 10 WorldTour

For rekonstruksjonen ble det utført to computertomografi (CT) skanninger på hodeskallen, slik at Nilsson kunne lage en 3D-printet plastreplika. Takket være guttens DNA-analyse var huden lys, håret brunt og øyenfargen brun. Helena Kjeram, en frilansarkeolog med base i Sverige, skapte et plagg til ham av tørket og fettgarvet elgskinn rundt livet. Hun bar deretter kjolen sin med en veske sydd av bukkeskinn.

For å følge Oscar Nilssons arbeid, besøk ham nettstedethans side Facebook Og instagram.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *