‘Rom-orkan’ som regnet ned elektroner som ble observert for første gang

Når det gjelder ekstremvær, er det trygt å si at en “rom orkan” kvalifiserer.

Forskere sa i forrige uke at de observerte et tidligere ukjent fenomen: en 620 kilometer bred virvlende masse av plasma som knurret i timevis i jordens øvre atmosfære og regnet ned elektroner i stedet for vann.

Forskerne merket forstyrrelsen som en orkan i rommet fordi den så ut og oppførte seg som de roterende stormsystemene som rutinemessig traff kyster rundt om i verden. Men inntil nå var de ikke kjent for å eksistere.

“Det var egentlig ikke forventet,” sa Larry Lyons, professor i atmosfærisk og havvitenskap ved University of California, Los Angeles. “Det var ikke engang kjent teoretisk.”

Lyons var en av forfatterne av en studie om funnet, som kaster nytt lys over romværshendelser, som ble publisert 26. februar i Nature Communications magazine.

Forskere fra Kina, USA, Norge og Storbritannia fant verdens orkan mens de gjennomgikk satellittobservasjoner for august 2014. Som satellitter de kretset rundt planeten og passerte Nordpolen, så de en massiv forstyrrelse i den øvre atmosfæren.

Den spiralarmede rom orkanen virvlet rundt 200 kilometer over Nordpolen og kjørte på plass i nesten åtte timer, sa Lyons.

“Du kunne se strømmer av plasma sirkulere, som var som vindene fra en orkan i verdensrommet,” sa han. “Disse strømningene var sterkest ved kanten og avtok når den beveget seg mot øyet i sentrum, før den økte igjen på den andre siden, omtrent som luftstrøm i en normal orkan.”

Men det er kanskje der likhetene ender. I motsetning til vanlige orkaner som kan dumpe store mengder nedbør på jordoverflaten, observerte forskere i stedet elektroner som regner ned i den øvre atmosfæren.

READ  5 nye utenlandsstudier for sommeren 2021 | CU Boulder i dag

Rom orkaner, som andre romværshendelser, er forårsaket av plasmastrømmer som frigjøres av solen i det som kalles solvinden. Når disse skyene av ladede partikler blir lansert gjennom rommet, kan de føre til magnetiske stormer og utløse imponerende visninger av nord- eller sørlys.

“Tropiske stormer er forbundet med store mengder energi, og disse orkanene i rommet må skapes ved en uvanlig stor og rask overføring av solenergi og ladede partikler til jordens øvre atmosfære,” sa studieforfatter Michael Lockwood, professor i romfartsmiljø. . Fysikk ved University of Reading i Storbritannia, sa i en uttalelse.

Forskere overvåker rutinemessig romværet fordi stråling fra solens partikler kan forårsake kaos på satellitter som kretser og av og til kan forstyrre infrastrukturen på bakken, for eksempel overspenninger på kraftledninger. Siden den observerte orkanen i verdensrommet skjedde over Nordpolen, antas det ikke å utgjøre mange farer for mennesker på lavere breddegrader, men det har implikasjoner for kommunikasjons- og navigasjonssystemer.

“Folk som er interessert i satellittkommunikasjon og GPS-signaler kommer til å bry seg mye,” sa Lyons.

Han la til at han og kollegene planlegger å gjennomføre oppfølgingsstudier for å bestemme hvor ofte rom orkaner av denne størrelsen og varigheten forekommer, og om mindre og kortere stormer forekommer oftere.

Lyons sa at denne typen oppdagelse lett kunne ha blitt savnet hvis forskerne ikke hadde oppdaget ledetråder i dataene fra seks år siden og hadde tålmodighet til å trekke alle strengene sammen.

“Vi hadde forskjellige instrumenter som målte forskjellige ting til forskjellige tider, så det var ikke slik at vi tok et stort bilde, og vi kunne se det,” sa han. “Det veldig morsomme med denne typen arbeid er at vi måtte sette sammen biter av informasjon og sette sammen hele bildet.”

READ  Will Ferrell hater Norge i morsom ny Super Bowl-annonse for GM

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *