Roterende og hjerneabstraksjoner av Ragna Bley

I nautisk terminologi måler “sonar” havdypet. Lyden, som dateres tilbake til 1800-tallet, var den første metoden for å gå utover hva solen tillot oss å se for å studere havbunnen. I dag tillater ekkoet forskere å visualisere store vannmasser med tilsvarende farger: varme nyanser av rødt, oransje og gult for grunt vann og mørke greener, blå og purpur for å danne dypet.

Ragna Bley, “Čir-čir, Audra” (2020). Akryl på lerret for lys, 59 x 37 1/2 tommer (foto av Daniel Terna)

Ragna Bley, en svensk maler bosatt i Norge, jobber utelukkende på studiogulvet sitt, og helter liter fortynnet maling på et primet lerret. I likhet med avdøde Helen Frankenthaler, som behandlet havene ved Cape Cod som hennes mus, bruker Bley levende fargetoner fra den naturlige verden for å måle følelsesmessige dybder. Hans siste utstilling i Downs & Ross, passende tittel Sonder, finn Bley å sette opp disse studioene på veggene i Lower East Side-galleriet.

I “Čir-čir, Audra” (2020) stiger en bølge fra en mørkegrønn base til en kongeblå topp, en oransje malingslinje som definerer lysbuen. Kunstnerens subtile bevegelser krysser seg med de spredende flekkene og etterligner havets flytende bevegelse. Mellom de to gallerirommene vises den blodrøde “Circadian” (2020) på den ene partisjonen, noe som betyr at seerne må finne det veldig nært. Som vekststadier utvides tre figurer langs den lange rammen og føles nesten i livsstørrelse, og hvert trinn blir tynnere og lysere.

Stilistisk er disse maleriene veldig konsistente, men hvert verk spiller forskjellige triks for øyet. De tynne pastellfargene bringer frem en strålende buet regnbue i “Pile” (2020), som ser ut til å gløde på grunn av malingbrettene etter Bleys skrape. “Whole Current” (2020), en dyp hule i lilla og rød, utøver en følelse av dominans, truende som smeltet stein. Imidlertid ser mørket ut til å ha en logikk, med veldig tynne linjer som fremhever dimensjonene i lagene.

READ  Mannskapet evakuert fordi nederlandsk frakteskip risikerer å synke utenfor Norge

I utstillingens pressemelding understreker den norske kunstkritikeren Maria Horvei “Bleys betraktninger om det dypeste grunnlaget for alle levende ting, samt fenomener utenfor menneskelig rekkevidde.” Både science og science fiction informerer om deres praksis. Akkurat som intuitivt og cerebralt, omdirigerer Blays malerier en hederlig form for abstraksjon fra forfatterens sinn til en mer felles kosmisk ukjennlighet.

Ragna Bley, “Whole Current” (2020), akryl på lysduk, 59 x 37 1/2 tommer (foto av Daniel Terna)

Ragna Bley: meningsmålinger fortsetter til og med 6. mars på Downs & Ross (96 Bowery, 2nd Fl, Chinatown, Manhattan).

Hyperallergisk støtte

Ettersom kunstsamfunn over hele verden opplever en tid med utfordring og endring, er tilgjengelig og uavhengig informasjon om denne utviklingen viktigere enn noen gang.

Vurder å støtte vår journalistikk og bidra til å holde våre uavhengige rapporter gratis og tilgjengelige for alle.

Bli medlem

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *