Russland sier at Iran og USA er på vei til å komme tilbake til atomavtalen Iran kjernefysisk avtale

Teheran og Washington er tilbake på sporet Iran kjernefysisk avtale Men fremgangen har ikke vært lett, har Russland sagt etter virtuelle samtaler.

Som et positivt tegn har partene blitt enige om å møtes formelt i Wien på tirsdag.

Etter det virtuelle møtet i Joint Commission i den østerrikske hovedstaden a Fremgang i begynnelsen av uken I private samtaler om hvordan Iran og USA fullt ut kan overholde denne avtalen trinnvis.

Kommisjonen består av medlemmer fra Frankrike, Storbritannia, Tyskland, Kina, EU og Russland, og er ansvarlig for å føre tilsyn med gjennomføringen av denne avtalen, formelt kjent som Joint Comprehensive Action Plan (JCPOA). Det virtuelle møtet ble deltatt av på nivå med viseadministrerende utenriksminister eller politisk direktør.

Mikhail Ulyanov, Russlands ambassadør i Wien, beskrev møtet som “kommersielt”. “Vi er på rett spor, men inntrykket er at veien videre ikke er enkel og vil kreve seriøs innsats,” sa han. “Partnere ser ut til å være klare for det.”

Før møtet uttalte han at det mest forsiktige alternativet var å “ta tidlige og viktige skritt for å skape et gunstigere klima for rask tilgang til destinasjonen ved å implementere JCPOA på alle sider fullt ut”.

Det har vært betydelige endringer i den amerikanske stillingen, sa han.

Donald Trump utviste ensidig USA fra avtalen i 2018 og økte sanksjonene Iran I et forsøk på å tvinge Teheran til å revurdere avtalen som ble undertegnet av Washington i 2015.

Iran har tatt en rekke gjengjeldende tiltak siden avtalen, og sa i utgangspunktet at de ikke ville snakke med Washington før USA gjenforenes. Bak kulissene er forhandlinger formidlet av europeiske makter involvert i diskusjoner om kontinuitet med Biden-administrasjonen, og en tilbakevending til avtalen er ikke en prioritet gitt sitt fokus på den innenlandske agendaen.

READ  John Stewart håner Trumps dårlige skjermskuespillergyldighetsbrev: 'Jeg slipper også SAG-AFTRA !!!'

En talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet sa at det virtuelle møtet var et positivt skritt.

Syed Abbas Arachchi, Irans viseadministrerende utenriksminister, gjentok Teherans posisjon etter møtet. Han sa at når USA har opphevet sanksjoner og flyttingen er bekreftet, vil Iran slutte å redusere sin forpliktelse til avtalen. “USA trenger ikke noen forhandlinger for å komme tilbake til JCPOA … veien til USA er veldig tydelig,” sa han.

Møtet ansikt til ansikt kan holdes på et eldre nivå, og Iran er sikker på å motsette seg enhver diskusjon om fornyelse eller tillegg til avtalen.

En måte for USA å heve vetoret mot Det internasjonale pengefondet til Iran. Guvernør for sentralbanken i Iran (CBI) Abdul Nasser Hemmati sa: “Vi forventer at Det internasjonale pengefondet vil svare på Irans juridiske forespørsel så snart som mulig, uten diskriminering eller inntrenging eller press fra USA.”

En annen lavhengende frukt tillater Washington å frigjøre 7 milliarder dollar (5 milliarder dollar) fra banker i Sør-Korea og andre steder på iranske midler frosset av amerikanske sanksjoner.

Begge tilnærminger er relativt enkle for USA og krever ikke godkjennelse fra kongressen. Iran benekter at Washington ga 15 milliarder dollar i bytte for å redusere urananrikningsnivået til 20%.

Noen observatører mente at USA kunne bevege seg raskt for å oppheve sanksjonene for å hjelpe reformbevegelsen som kjemper mot Irans presidentvalg i juni, men Biden-administrasjonen har valgt et sakte, målt tempo av en rekke årsaker.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *