Russland vurderer utvidet krav på arktisk havbunn

Russland ville ha enerett over alle ressursene på havbunnen, men, enda viktigere, ikke over vannsøylen, over overflaten eller over luftrommet. Videre ville Russland ha visse rettigheter til å regulere trafikken i området for å beskytte rikdommen.

Dette er privilegier og potensiell rikdom som Grønland og Canada så langt har vært de eneste konkurrentene for.

Få sikkerhetsrisikoer

Kjernen i saken er de overlappende kravene fra store havstrøk, spennende drømmer om olje, gass og andre skatter. Å generere nye perspektiver for drama og kamp ville imidlertid være i strid med det de fleste eksperter forventer.

I Danmark, formannen for parlamentets utenrikspolitiske komité, Martin Lidegaard, som var Danmarks utenriksminister da Danmark og Grønland sendte inn sitt innlegg til CLCC i 2014, fant først ut om det russiske oppdraget da de ble kontaktet for denne artikkelen, men er ikke bekymret:

Martin Lidegaard, medlem av det danske folketinget, Social Liberal Party. (Foto: Dansk parlament)

“Hvis Russland knytter presentasjonen sin basert på ny vitenskapelig begrunnelse, kan jeg ikke se at dette skal få sikkerhetsmessige implikasjoner. Det danske kongeriket selv har anlagt en enorm søksmål, og jeg antar at vi er på vei mot vanskelige forhandlinger under alle omstendigheter, ”sa han.

Assistent professor Jon Rahbek-Clemmensen fra Senter for arktiske sikkerhetsstudier ved Royal Danish Defense Academy var enig:

“Når det gjelder sikkerhet betyr ikke dette mye. De er internasjonale farvann, og russere kan seile og fly dit så mye de vil.. Det avgjørende spørsmålet for Danmark er hvis Russland overholder gjeldende regler og konvensjoner, og det ikke er noe som tyder på brudd på reglene på dette stadiet,» han sa.

Denmark Defense Intelligence Service ser en potensiell risiko, men bare hvis CLPCs anbefalinger er direkte i strid med Russlands ønsker. I dette tilfellet, sier tjenesten, kan Russland velge en annen tilnærming.

READ  OnePlus introduserer sin utrolig rimelige Nord Watch

Canadas ledende ekspert, professor og forskningsformann Michael Byers fra Institutt for statsvitenskap ved University of British Columbia er enig med Lidegaard og Clemmensen:

Canadas ledende ekspert, professor og forskningsformann Michael Byers ved Institutt for statsvitenskap ved University of British Columbia er enig med Lidegaard og Clemmensen. (Foto: Dreamfilm.ca – Canada).

“Jeg er ikke bekymret. Min gjetning er at Russland rett og slett forbereder seg på alt mulig. I den usannsynlige situasjonen der CLPC fastslår at Lomonosov-fjellkjeden kun er en naturlig utvidelse av det asiatiske kontinentet, ønsker Russland å ha presentert data som gjør det mulig for kommisjonen å hevde sine suverene rettigheter opp til den ytre grensen til den kanadiske og danske grenser. eksklusive økonomiske soner ”.

De fleste observatører forventer vanskelige direkte forhandlinger mellom de involverte statene, fordi CLCS mest sannsynlig vil finne at Lomonosov Range forbinder både med Russland, Grønland og Canada.

I dette tilfellet vil de involverte nasjonene selv måtte forhandle om de endelige grensene; CLCS vil ikke håndtere den faktiske tegningen av politiske grenser.

Martin Lidegaard ser allerede utover forhandlingene.

«En utvidet russisk presentasjon vil gjøre det enda viktigere å snakke om hvordan vi regulerer området etter at grensene er trukket,» sa han.

Han vil fullt ut beskytte en mindre del av havet rundt Nordpolen og regulere mot forurensning og militarisering i resten av havet utenfor nasjonale jurisdiksjoner.

Russland «ulykkelig»

Russlands underkastelse til CLPC i 2015 gjenvunnet havbunnen fra Russlands eksklusive økonomiske sone til Nordpolen og videre; det er en mulig utvidelse av denne uttalelsen som nå er i fokus. EN en viss mengde sinne kan være involvert.

Framlegget til Danmark og Grønland i 2014 dekker nesten 900 000 kvadratkilometer av den arktiske havbunnen; det var en uventet massiv etterspørsel. Etter press fra Grønland ble København enige om å strekke kravet så langt det er lovlig mulig til Russlands eksklusive økonomiske sone.

READ  Leter du etter uterom å henge med? Ta en titt på disse 6 Chennai-kafeene

København Forsvarets etterretningstjeneste sa i sin analyse i desember at Russland var “sannsynligvis misfornøyd med omfanget av Rikets krav ”.

Etter et informert estimat kan et utvidet russisk innlegg potensielt øke overlappingen mellom Russlands eksisterende krav og Danmark og Grønland med rundt 200 000 kvadratkilometer, og legge til en overlapping som allerede er 600 000 kvadratkilometer.

I tillegg til dette, vil en utvidet russisk presentasjon trolig øke Russlands overlapping med kanadiske og muligens amerikanske design også.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *