Sanner sier et skifte i Norges formuesskatt kan true veksten

Norges finansminister har advart om at et regjeringsskifte i det kommende valget vil øke formuesskatten, føre til kapitalflukt og true jobbskapingen i det rikeste landet i nord.

Jan Toure Sanner sa i et intervju at valget i september kan gjenspeile innsatsen fra den konservativledede koalisjonen for å kutte formuesskatten. Han sa at dette vil hindre investeringer for å skape nye inntektskilder som kan kompensere for nedgangen i oljeinntektene.

Den nordlige nasjonen er et av fem medlemmer av Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling som fremdeles beskatter enkeltpersons nettoformue per 2019, hvorav den siste er tilgjengelig data, ned fra en topp på 12 i 1996. Opposisjonsarbeiderpartiet, som rangerer godt i meningsmålingene for å avslutte statsminister Erna Solbergs åtteårige periode, har lovet å øke formuesskatten.

“Det er sannsynligvis et par ting de røde og grønne partiene er enige om, som er større statskontroll og høyere skatter på det norske monarkiet,” sa Sanner. “I de kommende årene må vi legge bedre til rette for verdiskaping og jobbskaping i Norge. Da oljeinntektene vil bidra mindre, blir det veldig viktig å legge til rette for et sterkt og diversifisert norsk eierskap.”

Saner gjentok at Norge burde redusere sine utgifter til oljeformue, som har økt de siste årene, spesielt under pandemien.

Det oljerike landet gikk gjennom krisen bedre enn de fleste av sine velstående jevnaldrende ved å stole mer enn noen gang på sitt statlige velstandsfond på $ 1,4 billioner, det største i verden. Samtidig et regjeringsoppnevnt utvalg Han sa tidligere i år at nasjonen må øke skatteinntektene eller redusere velferdsutgiftene ettersom nedfall fra pandemien truer bærekraften i de offentlige finansene.

READ  Gjesteblogg: Brian Bruce - Hva er økonomien?

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *