Saudi-Arabia ønsker å kjøpe tyrkiske droner: Erdogan | Våpennyheter

Den tyrkiske presidenten har uttrykt misnøye med Riyadhs felles flyveøvelser med sin mangeårige rival Hellas.

President Recep Tayyip Erdogan sa tirsdag at Saudi-Arabia søkte å kjøpe væpnede droner fra Tyrkia. Det betyr et kompromiss mellom to konkurrerende regionale makter.

Forholdet mellom Ankara og Riyadh har vært anstrengt siden attentatet på journalisten Jamal Kashoki ved det saudiske konsulatet i Istanbul i 2018. Handelen har stupt under den uformelle Saudi-boikotten, men de to landene har sagt at de vil arbeide for å forbedre forholdet.

Men på en pressekonferanse ga Erdogan uttrykk for sin misnøye over Kongerikets beslutning om å gjennomføre felles luftøvelser med Tyrkias mangeårige rival Hellas, og antydet en avtale om droner basert på Riyadhs framtidige oppførsel.

– Saudi-Arabia gjennomfører felles øvelser med Hellas, sa Erdogan.

”Likevel ber Saudi-Arabia oss samtidig om væpnede droner. Vårt håp er å løse dette problemet fredelig uten å bli overopphetet. ”

Tyrkia har dukket opp som en av verdens ledende produsenter av droner, som hjalp Aserbajdsjan med å gjøre enorme fortjenester i det omstridte territoriet Nagorno-Karabakh under den seks ukers krigen med Armenia i fjor.

Tyrkiske droner er også sendt til konflikten i Syria og Libya.

Riyadh har allerede en teknologioverføringsavtale med Tyrkias private Vestal-selskap, som gjør at Saudi-Arabia kan produsere egne militære droner.

Men det er utbredt spekulasjon om at hans militære kampanje i Jemen søker militære leveranser rundt våpenembargoen som er pålagt av noen vestlige land.

En bred strategi

Tyrkias håp om å lette spenningen med Saudi-Arabia er en del av en bredere regional innsats. Ankara har gjentatte ganger sagt at de ser muligheter for å forbedre forholdet til Egypt siden det egyptiske militæret styrtet Mohamed Morsi, lederen for det muslimske brorskapet, som var nær Erdogan i 2013.

READ  I Newcastle: Trommelen vaskes i løpet av strandtimene etter at en annen er trukket fra havet i Sydneys Gooji

Erdogan og hans utenriksminister sa forrige uke at Tyrkia hadde gjenopptatt diplomatiske forbindelser med Egypt og ønsket videre samarbeid. Kairo sa at Tyrkias handlinger for å normalisere forhold “må være i tråd med egyptisk politikk.”

Begge land støtter rivaler i den libyske konflikten og i det østlige Middelhavet. Egypt signerte en sjøavtale med Hellas, som gjorde Tyrkia sint.

Erdogan sa at Kairos nylige handlinger i regionen var “et uttrykk for en midlertidig feil”, men han håpet det egyptiske folket ikke ville motsette seg Tyrkias holdning til det østlige Middelhavet.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *