Sjeldne arter av kraneveps som finnes i Norge lærer andre insektes språk før de angriper

Kraneveps er de ultimate dårlige husgjestene, gjemmer eggene sine i reirene til andre insekter, og lar så ‘søsknene’ deres klekke og spise.

Forskere i Norge har kunnet identifisere en helt ny kranveps basert på en modell.

Utvilsomt invaderende vepshus, morderinsekter etterligner feromonene til vertene sine, og hver type kranveps velger en annen vert for å unngå avl.

Selv om nykommeren var visuelt og genetisk nesten identisk med Crisis Providarcis, snakket den et annet kjemisk ‘språk’, noe som betyr at det var en helt ny rase.

Rull ned til videoen

Forskere i Norge har kunnet avgjøre om krysantemum er en ny art fordi de brukte et annet “språk” enn nesten identiske arter. Kraneveps trenger gjennom reirene ved å etterligne feromonene til ofrene

Som den beryktede kranen legger kraneveps eggene sine i hjemmene til andre skapninger. I dette tilfellet elveblest fra andre veps og bier.

Larvene deres vokser raskt og klekkes foran vertseggene, slik at vertene deres kan sluke eggene, larvene og all mat som leveres av vertsvepsen.

Selv om de polerte metallutvendighetene til kranveps er spektakulære, synes selv eksperter det er vanskelig å skille mellom forskjellige typer.

Entomologer har slitt med å klassifisere denne typen veps i mer enn 200 år fordi de ser ut til å være veldig like, og til og med genetiske forskjeller er subtile.

Kraneveps, som denne Crisis sextentata, legger eggene i en annen vepsebol.  Larvene deres vokser raskt og klekkes foran vertsens avkom, slik at de kan mate på sine adopterte 'søsken'.

Kraneveps, som denne Crisis sextentata, legger eggene i en annen vepsebol. Larvene deres vokser raskt og klekkes foran vertsens avkom, slik at de kan mate på sine adopterte ‘søsken’.

Forskere i Norge fant seg snuble av to kraneveps som ikke kunne avgjøre om de begge var Chrysis privatarsis eller en ny art.

READ  Gravid - Elleve måneder etter fødselen

‘Vanligvis skiller vi insekter fra hverandre ved utseendet, men det er vanskelig fordi kranveps er så like hverandre,’ ’sa Frode Edegard, en entomolog ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet.

I løpet av det siste tiåret har DNA-strekkoding gjort det lettere å skille mellom forskjellige kranvepser, men dette er ikke 100 prosent effektivt.

“I dette tilfellet hadde vi to kranveps med subtile forskjeller i utseende og svært små forskjeller i DNA,” sa Descartes.

Løsningen deres er beskrevet i en ny rapport publisert i tidsskriftet Insect Systematics and Diversity, som ser på ‘språket’ som brukes av to veps.

For å trenge inn i ofrenes reir lærer kranveps å etterligne feromonene de avgir for å samhandle med andre deler av bikuben.

Hvorfor er vepsestikk mer utsatt?

Vepsestikk Oppstår i sommermånedene når den sosiale strukturen i kolonien bryter sammen.

I løpet av denne tiden endres gruppestemningen fra å avle arbeidende veps til å avle fruktbare dronninger, som sover gjennom vinteren for å starte nye kolonier neste vår.

Når dronningen legger egg, slutter hun å produsere hormonet som holder orden på kolonien.

Dette får vepsene til å bli forvirret og distrahert, og de vender seg til duftende menneskelig mat som is og syltetøy.

Skremmende mennesker gjør insekter verre og bytter magasin Det er muligheter for å svi.

Den er designet som en forsvarsmekanisme, men i motsetning til bier svir veps flere ganger.

Stingers er intakte, og de blir ofte utløst av giftstoffer som kommer inn i blodet.

Giftige peptider og enzymer bryter ned cellemembraner og frigjør cellulært innhold i blodet

Det kan forekomme i nerveceller og disse er koblet til sentralnervesystemet.

READ  Hvor i Norge kan du finne det beste været til påsken?

Dette bruddet sender signaler tilbake til den skadede cellen. Vi opplever disse signalene i form av smerte.

Vepsestikk inneholder kjemikalier som reduserer blodstrømmen, noe som forlenger varigheten av smerte.

Vepsestikk kan være pinlig, men de fleste kommer seg raskt og uten komplikasjoner.

For å forhindre reproduksjon har nærbeslektede vepsearter ofte helt forskjellige språk, forklarte forfatterne.

De observerte to veps, infiltrerte forskjellige verter og bekreftet at de ‘snakket’ på forskjellige språk.

“Evolusjonen knyttet til induksjon av en annen art skjer veldig raskt,” sa Descartes.

‘Derfor kan du ha to arter som er genetisk veldig like, men de tilhører forskjellige organismer.’

Dette er c. På grunn av den nære likheten med forsyn, ga Edegard den nye arten det vitenskapelige navnet Crisis parabrovidarosis, som betyr ‘en som står ved siden av forsynen’.

C. Parabirovidrose er så sjelden at det bare er funnet ett eksemplar på en sanddyne på Lista-halvøya i sørspissen av Norge.

Forfatterne sier at det bor i skogen og bygger huset sitt på døde trær, og dets favorittoffer er en underart av pottemakervepsen.

C. For det vanlige navnet parabirovidrose kalte Edegard det norske ordet ‘sporkulwebs’ eller ‘golden spore veps’ fordi det er preget av to identiske sporer i midten tibia.

Å få navnet på et løp er en veldig spesiell ære, sa han.

‘På en måte posisjonerer du deg i synet på evigheten fordi disse artene alltid vil ha det navnet. Det er noe veldig grunnleggende om det. ‘

Ikke alle vepsene er slike puster: I februar rapporterte forskere i Storbritannia om neotropiske papirhveps som ‘barnevakt’ til nabohyrene.

READ  Himmelalarm lyder: - Veldig utfordrende

Papirhveps er oppkalt etter et papirlignende materiale laget av tyggede plantefibre for å bygge reirene sine.

Forskere ved University of Bristol studerte rundt 20.000 babyveps og deres vaktmestere fra 91 forskjellige kolonier i Panama.

Etter hvert som koloniene ble større, oppdaget de at det var et overskudd av arbeidskraft, noe som tillot noen veps å komme seg ut og hjelpe arbeidere med å redusere de mindre koloniene.

Siden de fjerne koloniene fremdeles er relevante, hjelper de dem med å trives DNA som de deler med ‘barnepikevepsen’.

‘Disse vepsene kan fungere som velstående familiemedlemmer som gir en hånd til sine andre slektninger,’ sa Patrick Kennedy, en forskningskollega ved School of Biological Sciences som studerer dyder av dyr.

‘Hvis du ikke kan gjøre mye for å hjelpe din nærmeste familie, kan du rette oppmerksomheten mot storfamilien.’

Kennedy sa at denne oppførselen var virkelig uvanlig ‘når du tenker på at de fleste veps, maur og bier er veldig fiendtlige mot utenforstående.’

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *