Skyrockende priser: Bør energi nasjonaliseres i Belgia?

Denne uken stiller podcasten «Déclic – Le Tournant» spørsmålstegn ved årsakene til energikrisen vår. Basert på et hovedintervju med Jean-Pierre Hansen, tidligere president i Engie Electrabel, gir programmet nøkler til å forstå krisen vi går gjennom.

For Jean-Pierre Hansen ligger roten til denne krisen en dobbel feil fra europeernes side. «For det første er det naivt at de overlater en betydelig del av gassleveransene sine til Russland. Vi vet imidlertid at den som bærer et energivåpen, i en spenningstilstand, alltid bruker det, noe Vladimir Putin ikke nøler med for øyeblikket.«

naivitet… og blindhet

«Men det er min onkel også», Legger til den tidligere sjefen for det største belgiske energikonsernet. «I 20 år har en hel rekke aktører og bransjefolk sagt at det ikke holder å overlate all energi til rene markedslover. Kommisjonen har imidlertid aldri avviket fra sin linje ennå. Madame von der Leyen viser at dette dogmet endelig kan endre».

Bør vi nasjonalisere?

Bør energi da nasjonaliseres? Jean-Pierre Hansen mener vi ikke nødvendigvis skal gå så langt. Men han etterlyser sterk regulering: «Elektrisitet har ikke blitt nasjonalisert i Belgia. Selskaper var underlagt privatrett, men regulert … med veldig klare metoder og veldig spesifikke organer som regulerer inntektene deres. Med mål om å tjene nok til å tiltrekke seg kapitalmarkedet, inkludert internasjonale markeder. Et poeng. Ikke mindre, ikke mer. Dette er ikke et nasjonaliseringssystem, det er et organisasjonssystem«.

Oppdag hele intervjuet med Jean-Pierre Hansen, i denne episoden av Ny PODCAST «Clic – The Turning» Som ønsker å gi næring til samfunnsdebatten om de mange samfunnsforvandlingene som står foran oss. Forstå å handle.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *