Slik jobber redningsarbeidere om natten – VG

Søket fortsetter: ved hjelp av høyteknologiske søkeverktøy som droner og varmekameraer, vil redningsteamet fortsette søket gjennom hele natten. Foto: Khair Lean, VG

GJERDRUM (VG) Jakten på overlevende etter raset i Gjerdrum tar ikke pause i kveld. Kommende netter er viktig for å redde de siste savnede personene: – Vi fortsetter med full styrke hele natten.

Publisert:

Jordarbeidere har lett etter overlevende etter raset i Gejertram siden tidlig onsdag morgen – og forholdene har ikke blitt bedre.

Gjennom hele onsdagen ble antall savnede imidlertid jevnt redusert. Klokken 23 onsdag var det bare 10 personer som ikke ble talt opp, sammenlignet med de forrige 26 onsdag.

Les også: Dette er hva vi vet om skred

Det er ikke kjent om redningsmannskaper tok noen fra skredstedet.

Til tross for at klokka tikker og nattemørket gjør søket mye vanskeligere, er politiet fremdeles optimistisk.

– Vi fortsetter med full styrke hele natten, sa misjonssjef Doug Andre Silju ved 23-tiden onsdag, og gjentok at de fremdeles søker etter overlevende.

Les mer

John-Dore satt fast i et skred i 45 minutter: – Jeg trodde jeg aldri ville dø her

Politiet bekrefter at de er «veldig sikre» på at det er mennesker i skredområdet og at de vil søke videre gjennom hele natten, selv om søket er noe av etter mørkets frembrudd.

Vi visste om søket hele natten til torsdag.

Kartet viser hvor raset gikk og hvilke hus som ble berørt. Onsdag kveld sier politiet at fire bygninger til ble tatt av raset, men vi vet ikke hvor de er. Foto: Einar Otto Stangwick

Droner og varmekameraer: Hvordan teknologi kan redde liv

Episentret ble rapportert under havbunnen i Stillehavet, men ingen tsunamivarsler ble gitt.

READ  Norge for å delta i pilotprosjekt om klimaresesjon

Dette betyr at redningsteam ikke kan reise på land i området, så søkemetodene er begrensede.

I hovedsak vil søket fortsette å bruke helikoptre og droner og varmesøkekameraer.

– På grunn av vær- og lysforhold vil vi prioritere å bruke dronen hele natten, sa politisjef Doug Andre Silju ved 22-tiden.

En time senere sa han at politiet vil fortsette å vurdere å senke hundeutstyr med helikopter i områder som anses som trygge.

Silju sier at de også vil bruke innleggene de ber om for å oppdage tegn på liv fra skredstedet.

Droner med nattesøk har nattoptikk og et kamera som lar deg se varmen. De vil også fortsette å analysere bilder med høy oppløsning av skredområdet – og av NVE og NGI av skred- og skredeksperter.

Les mer

Christinas hus ligger på kanten av et skred: – Dette er helt usant

Minst ett helikopter med frontlys vil være i omløp hele natten i det skredområdet og kan hele tiden skanne stedet for å overvåke raset og finne de som er der.

Politiets innsatsstyresjef Roger Peterson forklarte at rundt klokka 20 onsdag kveld hjalp et varmesøkende kamera med å redde liv under redningsaksjonen.

– Vi er klare i kveld

Andre Tiller, arbeidsstyrkenes styreleder i Askil Health Committee i Guerrero, sier redningsteamet ikke vil gi opp før det blir beskrevet som en redningsaksjon.

– Vi er klare i kveld. Det er en styrke her som gjør at vi kan svare på veldig kort varsel om nødvendig, sier Tiller.

– Det er konstant leting, og det vil fortsette utover natten. For helsetjenesten handler det om å være klar. Hvis vi er heldige nok til å finne noen, vil vi være klare, gjentar han.

READ  "Polar Park" Gérald Hastach-Mathieu: Fransk i Norge

Politiet var de første som beskrev operasjonen som en redningsaksjon.

– Du sier at du fortsatt er engasjert i et redningsoppdrag og fortsatt har håp. Hvor lenge varer håp, tror du?

– Når det gjelder de i skredområdet, er det mange variabler knyttet til det. Enten kan vi bestemme om det er livet der eller ikke; Operasjonsleder Kisl Sweeney VG sa at innsatsen var rettet mot å redde liv.

Han minner om at en redningsaksjon fortsatt er i full gang. Fra Sverige er det bedt om et spesialteam på tre biler og syv operatører. De er for øyeblikket ikke i bruk. Ikke alt hundeutstyr ble brukt.

– Dette er en redningsaksjon, den foregår i full alvor, og vi frykter at det er mennesker i raset. Vi vil alltid bruke de mest relevante ressursene. Utfordringen er at redningsteamet også er i fare, sier han.

Les mer

10 savnet etter ras – vurderer nå å sende hundeførere

– Hva er viktig for politiet i kveld?

– Overvåk skredstedet for å se om det er tegn eller tegn på at noen er i live på skredstedet. Ressursene som trengs for å fange den, blir satt i drift og installert over natten, insisterer Sweeney.

I tillegg vil nærkontakt med NVE (Direktoratet for energi og vannforsyning) og geologen fortsatt være sentral gjennom hele natten.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *