Solberg støtter boikott av Wis Air-E24

Statsminister Erna Solberg (H) gjør det klart at Wis Air ikke kan nekte å organisere personalet. Han støtter selskapets boikott.

Onsdag deltok statsminister Erna Solberg i en vilkårlig spørretid på Stortinget.

Derje Peterson / NDP

Publisert:,

Saksoppdatering …

– Jeg vil ikke fly med et selskap som nekter å organisere arbeidere, ”sa Schulberg i spørretiden på Sortering onsdag.

– På samme måte fløy jeg aldri med Ryanair. For som jeg sa for ti år siden, var det uakseptabelt for meg å reise med flyselskaper hvis ansatte ikke har ordentlige og elegante arbeidsforhold, fortsatte han.

Solberg presiserte at etter norsk lov kan Wis Air ikke nekte å regulere ansatte.

Dette er bakgrunnen for uttalelsene fra Wis Air-sjef Joseph Varadi om at Wis Air er et «flyselskap uten fagforeninger». Rapporten kom da selskapet presenterte planer for innlandsruter i Norge.

NITO-leder Trond Marcus berømmet statsministeren for boikotten.

– Vi synes det er fantastisk at den politiske ledelsen også synes at dette kan utfordre norsk arbeidsliv på en negativ måte. Vi vil bygge bærekraftige samfunn, og da setter jeg stor pris på at en statsminister er så tydelig i sin tale, sier Marcusan.

Les mer

Det ungarske lavprisselskapet Wis Air erobrer Norge: lanserer flere innenlandske ruter

LO Ignorer

LO Industrial Industrial Energy står bak oppfordringen om å ignorere det ungarske lavprisselskapet.

– Da Wis Air banket på døren til fagbevegelsen og et anstendig organisert arbeidsliv, banket vi på døren på dem, sa fagforeningsleder Frode Alfiem til VG i helgen.

Ernas boikott kommer som svar på spørsmål fra Jonas Kahr Ster:

– Dette selskapet pågår og etablerer seg i Norge. Hvilke signaler sender det for å få en skuespiller med holdningen til mennesker som gjør ærlig arbeid? Hva er statsministerens holdning og hva vil han gjøre med dette veldig uheldige forholdet? Spurte Jonas Kahr butikken onsdag i Sortering.

Ap-leder Jonas Kahr Sterre sa at dette var opprørende uttalelser fra Wis Air-sjefen da han tok opp saken med statsministeren.

– En bransje som pleide å være i ordnede forhold, ser nå uorden komme i forgrunnen, sa han.

Det ungarske lavprisflyselskapet Wis Air er et av de største flyselskapene i Europa og har allerede fløy flere ruter til Norge i 14 år.

Fra Oslo flyr de nå fire ganger om dagen til Bergen, fire ganger om dagen til Troms og to ganger om dagen til Trondheim. Billettprisene starter på 199 kroner.

Les mer

Wis Air-sjef kritiserer fly boikott

Grunnleggende rett

I følge Solberg har Wis Air muligheten til å etablere innenlandske ruter i Norge. Men han sier de må overholde norske lover og regler.

– Nektelse av fagforeningsorganisasjon er forbudt i Norge. Det er ingen tvil om det. Det er opp til individet og teamet å bestemme om de vil organisere seg. Alle har rett til å be om tariffavtale på arbeidsplassen sin, sa Solberg i Sorting.

I Norge er samarbeidsfrihet grunnleggende, fastholdt han.

– Det er ikke eierne eller lederne av selskaper som avgjør om folk er organisert. Det er folket, menneskene som jobber, som bestemmer at de trenger å bli organisert.

Fremskrittspartiets stortingsrepresentant Erland Wyborg er formann i Sortering av arbeids- og sosialkomiteen.

– Det er bra at vi får flere selskaper som vil fly i Norge. Dette skaper økt konkurranse og øker også sjansen for å gjenoppta flytrafikken fra Moss lufthavn Rigg, sier Wyborg.

Han vet at det er samarbeidsfrihet i Norge uansett hva Wis Air eller andre sier. Men han har liten følelse av forsømmelse.

– Jeg vil ikke se bort fra et advokatfirma som overholder lovene du har i Norge.

Les mer

Det ungarske lavprisselskapet Wis Air erobrer Norge: lanserer flere innenlandske ruter

Reagerer på kritikk

Wise Air-grunnlegger og administrerende direktør Joseph Varadi reagerer på kritikk fra de som ønsker å boikotte selskapet.

– Fagforeninger er ikke min greie. De gjør det vi gjør, og jeg bryr meg ikke om de vil ignorere oss, sa Varadi D.N. I går.

Wis Air Top mener at fagforeninger gjør selskaper mindre effektive, og at dette påvirker skattebetalere og ansatte. Han avviser at det er hensiktsmessig å inngå tariffavtaler med fagforeningene hvis de ønsker å ha ansatte i Norge:

– Nei, det er ikke en plan. Varadi sa til E24 i går at vi er et flyselskap uten fagforeninger.

– Vi er stolte av bedriftskulturen. Vi har en åpen og god samtale i selskapet, inkludert et ansattråd, fortsatte han.

Post
READ  Enig om brexit-avtalen mellom EU og Storbritannia - NRK Urix - Foreign News & Documentaries

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *