Solenergi flytende balansetest i Norge

Equiner er allerede Sea Air Major. Nå utforsker selskapet muligheter innen marin solenergi. Sammen med Moss Maritime ønsker selskapet å teste på den norske øya Fria.

Det er planer om å bygge et flytende pilotanlegg fra Freya, nær Trondheim, sensommeren 2021. Det er planlagt å bli verdens første pilotanlegg for solenergi som flyter på grovt vann.

Freyas kommune har svart positivt og er involvert i planleggingen av pilotanlegget. Equinor har inngitt en søknad til Direktoratet for vann og energi. Det er planlagt å måle 80 mx 80 m, dette anlegget vil være mindre enn 3 meter over havet. Etter planene skal piloten testes i minst ett år. Prosjektet er et samarbeid mellom Equinor og teknologiselskapet Moss Maritime.

Tester regresjon

Hensikten med pilotanlegget er ikke først og fremst å se hvor mye energi det kan produsere, men å se hvordan værforhold påvirker anlegget. Norskekysten og kontinentalsokkelen er i verdensklasse når det gjelder olje, gass og luft, men andre områder gir de beste forholdene i forhold til solen. Som en del av en test er Fria fortsatt veldig relevant.

Pilotanlegget vil også være en viktig milepæl for Moss Maritime.

«Vi har utviklet dette konseptet de siste tre årene, og sist gjennom vårt partnerskap med Equine har dette konseptet modnet betraktelig både teknisk og økonomisk. Det flytende pilotanlegget vil være et viktig skritt på veien mot teknologisk kommersialisering og vil være en viktig plattform for å videreutvikle og forbedre dette konseptet,» sa Moss. Alexander Thekerson, visepresident for ingeniørfag ved Maritime.

Hurtig vekst

Dette er det tredje forskningsprosjektet som involverer Equinor. Equinor er allerede involvert i et prosjekt utenfor Sri Lanka. Her testes et konsept i rolig vann for å bestemme hvordan man skal produsere så mye energi som mulig.

READ  Dagens nyhetsbrev inneholder et bibliotek i Norge designet av Kengo Kuma

I tillegg er Equiner involvert i et prosjekt i Nederland. Her testes tre forskjellige flytende solenergikonsepter i en innsjø. Det gir viktig kunnskap om regresjon og prognose for produksjon under tøffere forhold enn andre nåværende produksjonssteder for flytende solenergi.

Bortsett fra forskningsprosjekter, tok Ecuador ingen beslutning om å generere elektrisitet fra flytende solcelleanlegg.

Les artikkelen på nett: https://www.energyglobal.com/special-reports/15012021/equinor-test-floating-solar-energy/

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *