Sørvest-Europa fortsatt kveles og brenner: «Det føles post-apokalyptisk, det er bekymringsfullt»

Tusenvis av brannmenn fortsatte sin ustanselige kamp mot branner i Frankrike og den iberiske halvøy på fredag, da temperaturene økte fredag ​​da Storbritannia forberedte seg på «ekstrem» varme lenger nord denne helgen.

I det sørvestlige Frankrike er situasjonen «fortsatt ugunstig» ettersom mer enn 7000 hektar har brent siden tirsdag, spesielt nær turisten Dune du Plat på Atlanterhavskysten, meldte avdelingens provins. Gironde (Sørvest).

>> LES OGSÅ: «Det som kommer til å skje i Belgia de kommende dagene er bekymringsfullt»

Brannen, som mobiliserer tusen brannmenn, har evakuert 10.000 mennesker siden tirsdag.

«Jeg har aldri sett dette, det føles som postapokalyptisk, faktisk, det faller overalt, på biler, det er bekymringsfullt,» sa Karin, bosatt i Kazaks, torsdag. Dun du Plat, omgitt av en enorm røk og aske.

En annen brann, utløst av et forbipasserende tog, ødela minst 300 hektar i sørøst, nær Avignon, torsdag ettermiddag.

«Se opp for noen dager til»

I Portugal ble mer enn 2000 brannmenn mobilisert fredag ​​for å spesifikt kjempe mot fire store utbrudd i nord og sentrum av landet.

Dersom situasjonen bedres noe, bør myndighetene være i høy beredskap. «I noen dager til må vi være på vakt (…), forebygging er bedre enn kur, insisterte den portugisiske presidenten Marcelo Rebelo de Sousa torsdag kveld.

Ifølge Sivilforsvaret omkom én person og rundt 60 ble skadd i brannen.

©AFP

Siden begynnelsen av 2022 har drøyt 30 000 hektar brent i Portugal, det høyeste antallet siden 15. juli 2017, preget av en dødelig brann som tok livet av hundre mennesker.

I den spanske regionen Extremadura på grensen til Portugal, som har brent tusenvis av hektar siden begynnelsen av uken, brøt det ut en ny brann torsdag ettermiddag med «ugunstig utvikling» og truet dets naturområde, Monfrau nasjonalpark. Biologisk mangfold.

READ  Pundet stiger igjen etter de varslede tiltakene

37 grader klokken 7

Hvis toppen av denne hetebølgen ser ut til å ha passert i Spania, gir ikke varmen hvile til folk som må vente til begynnelsen av neste uke for å nyte litt mer milde temperaturer.

Klokken 07.00 (05.00 GMT) var det allerede 37,2 grader i provinsen Badajoz (sørvest), og en maksimal temperatur på 44 grader er ventet i landet på fredag.

Torsdag var det oppe i 45,4 grader i sentrum. Den komplette temperaturrekorden i Spania starter fra august 2021 (47,4 grader nær Córdoba i sør).

I Portugal traff kvikksølvet 47 grader i nord torsdag, rekord for juli i landet, og skal synke til maksimalt 41 grader fredag.

I Frankrike skulle temperaturen, som nådde 37/38 grader i sørvest og nedre Rhône-dalen torsdag, tvert imot klatre til 38/40 grader sør for linjen Bordeaux – Lyon fredag, men den vil avta. På den annen side nord for den.

Fra søndag vil Storbritannia oppleve «ekstreme» temperaturer, som kan bryte rekorden på 38,7 grader fra 2019, ifølge Met Office.

NHS Public Health Service har advart om et «hopp» i varmerelaterte sykehusinnleggelser, mens togselskaper ikke har utelukket uventede kanselleringer på grunn av temperaturen.

I Irland kan kvikksølvet stige til 32 grader på mandag, ned fra 33,3 grader i 1887.

Denne hetebølgen er den andre på en måned i Europa. Spredningen av disse hendelsene er et direkte resultat av global oppvarming, som øker intensiteten, varigheten og frekvensen av klimagassutslipp.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *