‘Space orkan’ observert over jorden for første gang i historien

(NEXSTAR) – En orkan i verdensrommet ble observert for første gang i jordens øvre atmosfære, og endelig bekreftet eksistensen av det slående fenomenet.

Et team av forskere fra USA, Kina, Norge og Storbritannia gjorde den retroaktive oppdagelsen fra observasjoner registrert av satellitter i august 2014. Funnene ble publisert i slutten av februar i tidsskriftet. Kommunikasjon fra naturen.

“Inntil nå var det usikkert at det fantes romplasma-orkaner, så det er utrolig å bevise dette med en så fantastisk observasjon,” sa Mike Lockwood, en romforsker ved University of Reading og medforfatter av studien, i en uttalelse.

Tredimensjonal representasjon av bevegelsen til en rom orkan observert i jordens øvre atmosfære (Qing-He Zhang, Shandong University).

Orkanen var 1000 km bred, eller omtrent lengden på 99 fotballbaner som var lagt til ende. Den virvlende massen av plasma regner ned elektroner, i stedet for vann, men ellers ligner den relativt orkanene vi har på jorden.

Denne spesielle orkanen snurret mot klokken i nesten åtte timer før den gradvis døde ut.

“Tropiske stormer er forbundet med enorme mengder energi, og disse orkanene i rommet må skapes ved en uvanlig stor og rask overføring av solenergi og ladede partikler til jordens øvre atmosfære,” sa Lockwood.

Fordi plasma og magnetfelt er vanlige i atmosfæren til planeter i hele universet, antar forskerne at romerske orkanfenomener er utbredt.

Mens disse orkanene har blitt observert i de nedre atmosfærene til Mars, Jupiter og Saturn, har de aldri blitt sett i den øvre atmosfæren på en planet.

Videre antyder det faktum at det skjedde i en periode med lav geomagnetisk aktivitet at rom orkaner “kan være mer vanlige i vårt solsystem og utover”, og fremhever “viktigheten av bedre overvåking av romværet.”

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *