Stigende energipriser: Her er de vanligste klagene til Energiombudet

Eksplosjonen i energiprisene førte til en kraftig økning i antall klager til energimeglertjenesten. Denne tjenesten mottok 9 088 klager i 2021, en økning på 37 % i forhold til 2020, og antallet øker. Siden begynnelsen av året har megleren mottatt 3000 klager per måned, som er 150 klager per virkedag.

Påstandsobjekt: den kraftige økningen i energiprisene i andre halvdel av 2021. Siden september 2021 har Ombudsmannen mottatt uvanlig mange klager på høye premieregninger og endringer i energileveransekontrakten (fra fast til variabel).

Spørsmål, klager og rapporter gjelder fremfor alt økningen i kontoregninger og justering av energipriser og kontrakter. Deretter kommer klager på forretningspraksisen til energileverandører (18,8 %), som i økende grad har brukt digitale verktøy siden koronakrisen. Motproblemer kommer på tredjeplass.

Hvorfor alle disse nye klagene til Energiombudsmannen? Hva kan en mekler gjøre?

Siden september i fjor, etter økningen i innskuddsregninger og endringer i kontrakten fra fast til variabel, har forbrukerne stilt seg selv mange spørsmål og forsøkt å utfordre visse priser. Imidlertid er mange energileverandører vanskelige å nå eller ikke tilgjengelige i det hele tatt. Dette er en grunn til å kontakte megleren som bestemmer seg for å akseptere halvparten av klagene. Du må først løse problemet direkte med din leverandør.

I det gode søkelyset, siden begynnelsen av året, må leverandørene levere et nytt kontraktsforslag to måneder før kontrakten utløper. Ikke flere ensidige eller kunstige økninger i premieregninger. Kunder og leverandører må være enige. Dersom kunden ønsker å endre pantet, må leverandøren begrunne sitt eventuelle avslag.

Kunstige eller ensidige økninger i betalinger fra energileverandører er ikke lenger mulig. Denne føderale varen ble sendt til kontrolløren 8. mars.

«For leverandøren er det nå forbudt å øke depositumsregningene ensidig eller kunstig, dette betyr at de skal være basert på faktaelementer som løpende forbruk og gjeldende priser, og forbrukeren har rett til å protestere innen 15 dager og foreta en mottilbud Dersom leverandøren ikke godtar motforslaget, må motforslaget være Han må begrunne årsaken til ikke å akseptere det.forklarer Federal Energy Investigator Eric Hotman.

READ  Norges Yara kutter ammoniakkproduksjonen ettersom gassprisene stiger

Hva er typene klager? «Det er prisvekst, økende premier og kommunikasjon som ikke alltid er særlig god når det gjelder endringer i kontrakter, som går fra konstant til variabel. Det er også folk som begynner å lese kontraktsvilkårene og finner ut at leverandøren ikke har det. Alltid respekterte kontraktsperioden, » Eric Hotman.

Ombudsmannen anbefaler også å forlenge fristene for å betale energiregninger, som kan strekke seg fra 15 til 30 dager.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *