Studie avslører omfanget av menneskelig innvirkning på verdens planteliv

Feltarbeid i Kapp Verde

Dr. Nogué sa: «Øyene gir det ideelle miljøet for å måle menneskets innvirkning, ettersom de fleste ble bosatt de siste 3000 årene da klimaet var lik dagens forhold. Å vite når nybyggere ankom en øy betyr at forskere kan studere hvordan sammensetningen av økosystemet endret seg i årene før og etter. ”

Resultatene, publisert i Science, viste et konsistent mønster over 24 av øyene der menneskelig ankomst akselererte vegetasjonsfornyelsen med i gjennomsnitt en faktor på elleve. De raskeste endringene skjedde på nylig bosatte øyer, som Galapagos, som først ble bebodd på 1500-tallet. Øyer som mennesker kom til for mer enn 1500 år siden, som Fiji og Ny-Caledonia, opplevde en lavere endringsrate.

“Denne forskjellen i endring kan bety at tidligere befolkede øyer var mer motstandsdyktige mot menneskelig ankomst, men det er mer sannsynlig at arealbruk, teknologi og introduserte arter som ble hentet inn av senere bosettere, var mer transformerende enn de første bosetterne, ”Forklarte Dr. Nogué.

La Gomera
Laurel Forest, La Gomera (Canarty Islands)

Trendene ble observert på en rekke geografiske steder og klima, med øyer som Island som ga lignende resultater som Tenerife og andre tropiske og tempererte øyer.

Økosystemendring kan også drives av en rekke naturlige faktorer som jordskjelv, vulkanutbrudd, ekstremvær og endringer i havnivået; forskere har imidlertid funnet at forstyrrelser forårsaket av mennesker oppveier alle disse hendelsene, og endringen er ofte irreversibel. Derfor advarer de om at bevaringsstrategier må ta hensyn til menneskers langsiktige innvirkning og i hvilken grad nåværende økologiske endringer skiller seg fra tiden før mennesker.

“Selv om det er urealistisk å forvente at økosystemer kommer tilbake til forholdene før bosetningen, kan våre funn bidra til å informere om spesifikk restaureringsarbeid og gi en større forståelse av øyas respons på endring,” konkluderte Dr. Nogué.

READ  Verdensledere forplikter seg til ambisiøs beskyttelse mot Antarktis - Edexlive

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *