Sveriges Stutswick for å fjerne forskningsovnsdrivstoff fra Norge

Stutswick har signert en avtale med Norwegian Energy Technology Institute (IFE), et svensk selskap for håndtering av veiavfall, om å teste utstyr, transport, håndteringsutstyr og å teste og forbehandle kjernefysisk drivstoff fra JEEP 1 ved den norske forskningsreaktoren på Keller. Kontraktsverdien er 138 millioner kroner (m 16 millioner).

Kjernefysisk drivstoff lagres lenge i et tørrlagringsanlegg i Keller (Stowbrown). Fjern den nå og vær klar for fremtidig endelig fjerning. I henhold til avtalen skal Stutswick transportere drivstoffet til sine anlegg i Sverige, inspisere det og iverksette første behandling.

Dette arbeidet forventes å fortsette i 13 år med start i 2021. Det er planlagt å flytte drivstoffet til Stutswick i 2022 – 2024 når alle nødvendige tillatelser er på plass. Ingen kjernefysisk drivstoff vil være tilgjengelig for sluttdisponering i Sverige.

Joachim Lundstrom, leder av Stutswick Fuel and Materials Technology Business Division, sa: «Dette er en viktig del av eliminering av det norske kjernefysiske forskningsprogrammet, og vi ser frem til å samarbeide med IFE og Norsk kjernefysisk disponering (NND) om dette viktige prosjekt.»

IFE-president Nils Morton Hospi sa at det var en historisk milepæl for IFE og Norges atomreform. «Avtalen er et stort skritt fremover i oppgaven med å rydde opp i det eldste og mest utfordrende drivstoffet siden den banebrytende æraen med atomteknologi. Å finne en løsning for å håndtere dette avfallet er den høyeste prioriteten for IFE og NNT, så en avtale er nå i stedet å flytte denne viktige oppgaven videre. Jeg er veldig glad for å ha deg. «

Nils Bahmer, teknisk direktør i NND, sa at drivstoffet snart skulle være tilgjengelig i nye og bedre lagre i Norges Stavbrunn, og at avtalen markerer fremdrift for Stutswick å finne en tryggere løsning. «Dette prosjektet vil være et viktig første skritt for å sikre gode løsninger for alle norske kjernefysiske drivstoff,» bemerket han.

READ  Galaxy Z Flip5 og Galaxy Z Fold5: Vi vet når Samsung slipper sine nye sammenleggbare enheter

IFE ble etablert av den norske regjeringen i 1948 for å utvikle norsk atomforskning. Norge var en pioner innen atomforskning og ble det sjette landet i verden som bygde en atomreaktor da den første atomreaktoren ble operativ i 1951.

IFE har bygget og drevet til sammen fire forskningsreaktorer, tre på Keller og en på Halton. Halton-reaktoren stengt i 2018 og reaktoren på Keller stengt i 2019. Det vil være flere faser i dette prosjektet. Den første fasen involverer design og konstruksjon av utstyr for drivstoffutvinning og produksjon av Stutswick-anlegget i Sverige for å skaffe det.

Drivstoffet vil deretter bli transportert til Sverige og lastet i transportcontainere for behandling ved Stutswig-anlegget. Avtaler og tillatelser vil kreves fra Direktoratet for strålesikkerhet og atomenergi, Utenriksdepartementet og svenske tjenestemenn for å flytte drivstoffet og transportere det fra Norge til Sverige.

Drivstoffet ved Stowbrann er verdens eldste kjernefysiske drivstoff, ca 3 tonn ustabilt uran fra JEEP 1, som har vært i drift siden 1950-tallet. Drivstoffhåndtering er utfordrende og krever ekstra sikkerhetsløsninger.


Foto: Drivstoffkomponenter lagret i forseglede stålbeholdere på Stowbrann (kreditt: NNT)

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *