«Swingerudsteinen», oppdaget i Norge, er den eldste runesteinen i verden

Hva mente han eller hun da han for snart to tusen år siden hogde noen bokstaver inn i en rød sandstein tretti centimeter lang på en side før han begravde ham i en grav som ligger øst for dagens Norge? Denne inskripsjonen ville gi næring til debatter blant gamle runeeksperter, ettersom manuset ble adoptert av germanske og skandinaviske folk i begynnelsen av den kristne æra.

Høsten 2021 vil den aktuelle steinen, døpt «Swingerud-steinen» for å betegne stedet der den ble funnet under arkeologiske utgravninger før byggingen av veien, være gjenstand for en utstilling på Oslo Universitetsmuseum. Kulturhistorie. Den er kvalifisert av oppfinnerne «Gamle runestein». Kull- og beinprøver fra den utgravde kremasjonsgropen hennes var radiokarbondatert til mellom 25 og 250 e.Kr.

«Det mest spennende er at denne oppdagelsen er forskjellig fra andre bevarte runesteiner, og har potensial til å omskrive det første kapittelet i runehistorien, som kan være eldre enn tidligere antatt.», sier runolog Christel Zilmer, professor i skriftlig kultur og ikonografi ved Kulturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo. Skandinavia har flere tusen steiner med runeinnskrifter fra vikingtiden (793–1066), hvorav bare et femtital går tilbake til 550, og kun Svingerudsteinen gir en solid datering funnet i arkeologisk sammenheng. Før 300.

Kontakt med Romerriket

Runealfabetet, som var i bruk fram til rundt 1400 e.Kr., kan ha blitt født ut av kontakt med germanske og skandinaviske folk med Romerriket. Det er inspirert av det latinske alfabetet og skiller seg fra det. «Det var opprinnelig et litografisk verktøy, gravert på stein eller gjenstander, og definert av deres størrelse.Christel Zillmer husker, I kristen middelaldertid, fra XIe århundre, finnes det i manuskripter eller brev. »

Noen inskripsjoner kombinerer de tjuefire bokstavene i den gamle Futhark, navngitt med henvisning til de første seks bokstavene i dette alfabetet, hvorav tre finnes på en del av den nye runesteinen: ᚠ (f), ᚢ (u) og ᚦ ( th). Den har også sikksakk, et rutemønster og triggermerker «Doodles kan ha blitt laget av noen som har lært å skrive runer.»sier Christel Zillmer.

READ  Subsy7 for å koble Seaway7-enheten til Norges OHT

I denne artikkelen bør du lese 31,94 %. Følgende er kun for abonnenter.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *