Takket være James Webb-teleskopet har astronomer oppdaget fjerne galakser som aldri har blitt observert før.

James Webb-romteleskopet skal lanseres i 2022 med eksepsjonelle bilder for å observere det tidlige universet og atmosfæren til fjerne planeter fra sommeren.

James Webb-teleskop ©BelgaImage

Siden etableringen 1,5 millioner kilometer fra jorden, dens etterfølger Hubble-romteleskopetFortsatt et arbeid pågår, bilder av enestående presisjon er allerede blendende astronomer.

Prikken over i’en er at utgangsnøyaktigheten tillater minst 20 års levetid mot ti års garanti.

» Oppfører seg bedre enn forventet på alle måter«, sa til AFP Massimo Stiavelli, oppdragssjef ved Space Telescope Science Institute, som piloterer driften av observatoriet: » Instrumentene er mer effektive, optikken mer presis og stabilEn viktig konsistens for å få skarpe bilder.

I motsetning til Hubble, som så universet hovedsakelig i det synlige spekteret (oppfattet av det menneskelige øyet), «ser» James Webb i det infrarøde. En utstråling som kommer naturlig fra hver kropp, fra stjerner til blomster.

Les mer: Fantastiske nye bilder utgitt av romteleskopet James Webb

Bor stjernefabrikken

Ved denne bølgelengden, James Webb kan oppdage de svake glødene fra det fjerne universet (så gammel), stikk hull i støvsløret som skjuler stoffet til stjerner i en stjernetåke, eller analyser atmosfæren til eksoplaneter med spektrografene.

Først Instrumentets tester for små steinete planeter i «beboelig sone», som kan være jordlignende, er spennende.«, sa AFP Lisa Kaldenegger, professor i astronomi ved American Cornell University.

© CNES

På vei til sin endelige posisjon utplasserte «Web» et solskjerm på størrelse med en tennisbane, med hovedlinsen på 6,5 meter i diameter.

Når de var målt, med en nøyaktighet på mindre enn en milliondels meter, begynte de 18 kronbladene i speilet å samle lyset fra stjernene.

READ  Alle verdensrekorder ble slått under OL i Tokyo

Les mer: James Webb-teleskopet gir skarpe (og spektakulære) bilder av Neptun og dens ringer

Tusenvis av galakser, inkludert noen som er før Big Bang

12. juli 2022, Han presenterte fem ikoniske bilder av sine evner: En prosesjon av tusenvis av galakser, noen av dem ble dannet etter Big Bang for 13,8 milliarder år siden, barnehagen for stjerner i Carina-tåken.

Mer nylig har Jupiter dukket opp med et vell av detaljer som vil hjelpe oss å forstå den indre funksjonen til denne gassgiganten.

I den femte måneden av observasjonene oppdaget astronomer aldri tidligere sett fjerne galakser, hvorav en var 350 millioner år etter Big Bang.

De

«Skapelsens søyler» ligger 6500 lysår fra Jorden i vår galakse, Melkeveien @BELGAIMAGE.

Med en overraskelse: De virker mye lysere enn teorien og kan ha dannet seg tidligere enn forventet.

» Sammenlignet med prøver i det fjerne universet har vi et «overflødig» antall galakser.«, rapporterte AFP David Elbas, vitenskapelig direktør for Astrophysics Division of Atomic Energy and Alternative Energy Commission (CEA).

Hubble så nok en overraskelse «Galakser som i utgangspunktet er uregelmessige i form, James Webbs presisjon viser at de er fantastiske spiralgalakser.«, med en form som ligner vår. En slags «universell modell», som er en av nøklene til dannelsen av stjerner.

Og «spredningen av små kulehoper», populasjoner på noen få millioner stjerner, kan bli «en slags manglende kobling mellom de første stjernene og de første galaksene».

I området med eksoplaneter har vi den første bekreftelsen på påvisningen av karbondioksid i atmosfæren til Wasp 39-b, med mulige fotokjemiske hendelser i skyene. Disse første observasjonene ga Massimo Stiavelli håp om «større ting, ennå ikke observert eller ennå avslørt».

READ  Ifølge MIT er verdens beste halvleder her

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *