Teknologi deler 3 123 milliarder årlig fortjeneste i norsk formuefond

Statens velstandsfond i Norge, verdens største selskap, returnerte 123 milliarder dollar i fjor, og presset en stratifisert økning i teknologiaksjer og en portefølje som allerede ble styrket av markeder som fette i krisestøttede pakker.

Som et resultat er den andre høyden på mer enn to tiår drevet av mer enn 12% spredning i aksjeporteføljen på 3 1,3 billioner fond. Obligasjoner returnerte 7,5%, mens eiendom mistet 0,1%. Teknologiaksjer utgjorde bare 42% av avkastningen, ledet av aksjer i fondet Apple inc. Og Amazon.com Inc.

Konsernsjef Nikolai Tanzen sa at de enorme gevinstene i teknologiaksjer var «hovedsakelig forårsaket av epidemien, noe som har resultert i en enorm økning i etterspørselen etter produkter til online arbeid, utdanning, forretning og underholdning».

Fotograf: Kagon Mosvold Larsen / AFP / Getty Images

2020 er et dramatisk år for Norges formuefond. Tanzen, som begynte som administrerende direktør i september, ble hentet inn etter en urolig rekrutteringsprosess og har allerede gjort det klart at han planlegger å endre noen ting i investeringsrammen. 54-åringen planlegger å stole sterkt på eksterne kapitalforvaltere og teknologi for å jage de beste resultatene. Han sa også at bærekraft vil bli et stort fokusområde.

På torsdag sa Tanzen at fondet nå har investert nesten 12 milliarder dollar i miljømandater.

Fondet samlet inn rundt 30 milliarder dollar fra aksjer i Apple og Amazon Microsoft Corp., Tesla Inc., Characters Inc. Og DSMC, ifølge en rapport torsdag.

Blant de verste investeringene tapte porteføljen av britiske aksjefond rundt 70 milliarder kroner (8 milliarder dollar) i fjor. Fondet tapte rundt 10 milliarder dollar i sine olje- og gassreserver.

Fondet, som ble opprettet på 1990-tallet, ble opprettet for å investere Norges olje- og gassinntekter utenlands. Tanken var å forhindre oppvarming av den innenlandske økonomien mens man bevarte og bygde rikdom for fremtidige generasjoner. Med ca 9000 eierandeler i selskaper har dette fondet ca 1,5% av globale aksjer. Etter å ha utvidet sin andel av den totale porteføljen fra 60% til 70% i 2017, er den i ferd med å øke eksponeringen mot nordamerikanske aksjer.

READ  Et digitalt pilotprosjekt pågår i Gina Crokehavet, Norge

Den norske regjeringen trakk i fjor rekordhøye 34 milliarder dollar for å bekjempe epidemien. Dette beløpet var mer enn investeringsmiddelet kunne tilbakebetale ved bruk av kontantstrømmen, og tvang det til å avvikle eiendeler i obligasjonsporteføljen.

(Inkluderer britiske aksjetap, miljømandater, olje- og gasstap)

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *