«Three nuts for Cinderella»: Forklarer Norges rare juletradisjon

Først en tsjekkisk film, Tre nøtter til Askepott (Eller «Three Nuts for Cinderella») er historien om Askepott som går til ballen etter å ha mottatt tre magiske nøtter, hver med en spesiell drakt.

Handlingen har ingenting med jul å gjøre, men ifølge NRK-tall kom over 1,2 millioner nordmenn for å se julaften i 2015.

Å legge til magiske nøtter er en morsom vri på dette klassiske eventyret. Men den humoristiske delen er forankret i stemmene. I motsetning til mange land i Europa dubber Norge vanligvis ikke utenlandske filmer. De blir sett på et fremmed språk med undertekster.

Tre nøtter til Askepott Ikke bare kalt, stemmene til alle karakterene kalles av en norsk mann: Nut Rizan, nå kjent Julens mest populære stemme.

Denne tsjekkiske filmen er en av de merkeligste kulturelle tradisjonene i Norge, men likevel stiller ikke en eneste norsk person spørsmålstegn ved hvorfor den eksisterer. Først produsert i 1973, Tre nøtter til Askepott Ikke ønsket å bli sett på som en julefilm på NRK, men som en barnefilm å se på andre tider av året. Men til slutt flyttet sendingstiden nærmere høytiden, og nordmennene begynte å knytte den til en julerutine.

Filmen har inngått ferietradisjoner i mange land, inkludert Sveits, Tyskland, Tsjekkia og Slovakia.

En annen grunn til at nordmenn er så knyttet til denne vage utenlandske filmen, er tradisjonene knyttet til den.

Det perfekte par desserter til enhver julefilm. Nordmenn kan ha et ekstra ‘sweet spot’ for denne tradisjonen i julen fordi det er vanlig å bruke det deilige godteriet som ble gitt dem i strømpene den morgenen mens de så på filmen.

READ  Carmela Giusto Grant vender tilbake til spenningene i kaktusen: "Vi kan ikke komme overens med alle"

Siden det meste av norsk mat er sentrert på sunne proteiner og korn, vil det å spise desserter servert i en bestand når du våkner få Ebenezer Scrooge til å smile.

Nostalgi og søtsaker er to kraftige krefter i å prøve å finne ut hvorfor denne tradisjonen lever videre. Men den dårlig kalt utenlandske filmen er en av de mest populære juletradisjonene i hele Norge, og mange av de som nylig har avslørt praksisen klør seg i hodet i forbløffelse.

Tre nøtter til Askepott Den sendes 24. desember klokka 23.00.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *