Tidligere kronprins av Jordan er i husarrest i forbindelse med tomten Jordan

Jordanske myndigheter på lørdag raidet palasset til den tidligere kronprinsen av riket og arresterte to seniorhjelpere etter å ha oppdaget at etterretningstjenestemenn mener det var en sammensvergelse mot kong Abdullah.

Arrestasjonene fokuserer på et nettverk som sies å være knyttet til prins Hamza bin Hussein, halvbroren til kong Abdullah, som ble kastet for 16 år siden. Den jordanske militærledelsen benektet senere rapporter om at prins Hamza ble arrestert. Imidlertid sa etterretningstjenestemenn i regionen og i Europa at de mente statsministeren var i husarrest.

Veier nær palasset til prins Hamza i den jordanske hovedstaden Amman ble sperret av militære enheter sent på lørdag, og politiet patruljerte alle byens innganger og motorveier til andre deler av landet.

Hærsjef Youssef Ahmad al-Hunayd sa i en uttalelse at han “ble bedt om å stanse bevegelser og operasjoner rettet mot Jordans sikkerhet og stabilitet.” Statsmediene kalte de arresterte assistentene som Sharif Hassan bin Jait og Bassem Ibrahim Awatalla. Bin Jait fungerte tidligere som jordansk ambassadør Saudi-Arabia Han er bror til en senior jordansk etterretningsoffiser som ble myrdet av al-Qaida i 2009 To agenter i Afghanistan. Fem CIA-offiserer ble drept i selvmordsangrepet.

I mellomtiden fungerte Awadhla som leder for statsretten, som av vestlige myndigheter ble ansett som særlig nær kong Abdullah. En regjeringsrapport beskrev det påståtte komplottet som “avansert” og sa at det hadde regionale forbindelser.

Turki al-Sheikh, en rådgiver for det saudiske kongelige hoffet, twitret senere en serie bilder av kong Abdullah og den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman, med bildeteksten “Ingen kommentar, bildene snakker (til seg selv)”. Riyadh sendte også en kort uttalelse: “Vi støtter Jordan og støtter beslutningen til kong Abdullah II om å forsvare sitt lands sikkerhet.”

READ  Det skumleste øyeblikket er når en kazakisk mann tar en syv år gammel jente ut av bygningen sin og angriper henne

Abdullah, som har styrt landet siden faren, kong Husseins, død i 1999, anses ikke å ha møtt hard organisert opposisjon gjennom hele hans to tiår med styre. Å balansere landets mektige stammer med synkende inntekter har vært spesielt utfordrende siden det brennende parlamentet og suksessive svake regjeringer rammet av Govt-19-epidemien. Men riket ble allment sett på som et høyborg for stabilitet i den turbulente regionen.

Ett friksjonspunkt er forholdet til Jordans mektige nabo Saudi-Arabia, som historisk har støttet kongeriket økonomisk, men stillingen til Amman har endret seg under prins Mohammed.

Jordan fryktet at etter hvert som Salmans innflytelse i Saudi-utenrikspolitikken vokste, ville den bli stadig mer marginalisert i regionen. Amman hentet en gang makten fra sin posisjon som en ledende taler i den arabiske verdenen Israel, Men også som forholdet mellom Saudi-Arabia Israel Det har varmet opp og den jødiske regjeringen har signert “fredsavtaler” med saudiske allierte, en rolle som har avtatt.

Salman er ikke lenger interessert i å presse på for å opprette en levedyktig palestinsk stat, noe som øker sannsynligheten for at Jordan vil måtte regulere sin egen betydelige palestinske befolkning eller infiltrere deler av den nærliggende Vestbredden – begge mulighetene er eksistensielle trusler mot det jordanske monarkiet.

Rapporter om saudisk innblanding i jordanske innrømmelser er vanlige, som en del av en tiår lang kamp for innflytelse mellom de to kongehusene. Hashemittene som styrte Jordan kontrollerte de hellige stedene, inkludert Mekka og Medina, til de ble tatt til fange av Sørkirken for nesten hundre år siden.

Amman sendte ut en uttalelse i fjor der han foreslår trusler mot Abdullahs livvakt ved Aqsa-moskeen, det tredje helligste stedet for islam og et legitimt nøkkelsted for hans familie, blant omfattende diplomatiske spenninger mellom paret blant rykter om at Israel kan anerkjenne saudiarabisk kontroll som en del av nettstedet.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *