To amerikanere, en russer og en emirati på vei til den internasjonale romstasjonen

To amerikanske astronauter, en emirati og en russisk kosmonaut var denne torsdagen på vei ombord i en SpaceX-kapsel, til den internasjonale romstasjonen, hvor de vil ankomme etter en reise på rundt 24 timer og vil være i rundt seks måneder.

SpaceX-raketten lettet fra NASAs Kennedy Space Center i Florida klokken 00:34 lokal tid (0534 GMT) torsdag.

Dragekapselen som frakter de fire passasjerene skal legge til kai med romstasjonen (ISS) fredag ​​klokken 01:17 amerikansk østkysttid (06:17 GMT).

Mannskapet, kalt Crew-6, består av NASA-astronautene Stephen Bowen og Warren Hoburg, Emirati-astronauten Sultan al-Neyadi og den russiske kosmonauten Andrei Fediaev.

Sultan al-Neyadi, 41, blir den fjerde astronauten fra et arabisk land i historien, den andre emiraten, og vil være den første fra landet som tilbringer seks måneder i verdensrommet.

Videre, mens spenningen mellom Washington og Moskva er på sitt høyeste et år etter starten av den russiske offensiven i Ukraina, har de to landene opprettholdt et utvekslingsprogram som lar russere reise med SpaceX og amerikanere om bord på russiske Soyuz-raketter. Romstasjonen er et av få samarbeidsområder som fortsatt pågår mellom de to landene.

«Crew 6 vil være opptatt ombord på den internasjonale romstasjonen, og gjennomføre 200 eksperimenter som vil hjelpe oss å forberede oss på oppdrag til månen, Mars og videre,» Crew 6-sjef Bill Nelson i NASA.

Mandag var takeoffen kansellert i siste liten på grunn av et teknisk problem. NASA forklarte onsdag at problemet gjaldt ruten av en væske som ble brukt til å antenne motorene, forårsaket av et «tett filter.» Sistnevnte var byttet ut før takeoff torsdag.

Crew-6 vil erstatte de fire medlemmene av Crew-5 (to amerikanere, en russisk og en japaner), som ankom i oktober 2022 og som vil returnere til jorden ombord på sitt eget SpaceX-skip, etter noen dagers overlevering.

READ  Hvordan avbryte eller redigere en allerede sendt melding i Meldinger

Tre andre passasjerer (to russere og en amerikaner) er også om bord på romstasjonen, de ankom med et Soyuz-romfartøy. Derfor vil ISS være vert for ikke mindre enn 11 personer i noen dager.

NASA betaler for tjenestene til SpaceX for å ta astronautene sine hver sjette måned til flylaboratoriet.

Der gjennomfører de vitenskapelige eksperimenter og sørger for vedlikehold av stasjonen, som har vært permanent bebodd i mer enn 22 år.

Crew-6 er det sjette mannskapet som besøker ISS på et vanlig roterende oppdrag som drives av milliardæren Elon Musks selskap.

© 2023 AFPInternett. All reproduksjon og representasjonsrettigheter forbeholdt. All informasjon som er gjengitt i denne delen (innleveringer, bilder, logoer) er beskyttet av immaterielle rettigheter eid av AFPInternett. Følgelig kan ingen del av denne informasjonen reproduseres, modifiseres, redistribueres, oversettes, kommersielt utnyttes eller gjenbrukes på noen måte uten skriftlig forhåndssamtykke fra AFPInternett.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *